En väktare öppnar en dörr på häktet i Umeå. Foto: TT/Anna-Karin Drugge.

Häktade förelås få rätt till umgänge

1:40 min

Riksåklagaren vill bryta isoleringen i svenska häkten och föreslår laglig rätt till minst två timmar mänsklig kontakt varje dag.

Advokaten Martin Cullberg hoppas det kan bli verklighet och säger att situationen för flera av hans klienter är omänsklig.
– Man har tappat kontrollen på hela häktningssystemet egentligen. Det finns ingen övervakningsfunktion som funkar. Jag tror inte folk inser hur mycket folk påverkas av att sitta isolerade på det sätt som de gör, säger Martin Cullberg.

En av Martin Cullbergs klienter har varit frihetsberövad utan lagakraftvunnen dom längre tid än någon annan i svensk kriminalhistoria. I juni kommer det att vara fyra år.
– Han har alltså suttit inlåst på sju kvadratmeter, tjugotre timmar per dygn. Den enda timmen han får vara utanför sin cell står han i en liten rastgård där han ser himlen och inget annat. Han får inte tala med någon annan än häktningspersonal eller advokaten. Och det här fortgår månad efter månad, år efter år, utan att man egentligen får något slutdatum. Ovissheten är oftast det som är värst, säger advokat Martin Cullberg.

Häktningen är överklagad till Högsta Domstolen, och frågan är om det finns någon gräns för hur länge en person kan sitta häktad i Sverige. Sådana gränser finns i de flesta EU-länder.

Riksåklagarens arbetsgrupp som lämnar flera förslag i dag, nämner ingen sådan tidsgräns, men väl laglig rätt till minst två timmar mänsklig kontakt varje dag, säger chefsåklagare Agneta Isborn Lind som lett arbetet.
– Man ska kunna införa något vi kallar för restriktionsgemenskap och det innebär då att häktade som har restriktioner kan umgås med varandra och då kan man ju göra vad som helst, spela tv-spel eller spela pingis, träna tillsammans kanske, säger Agneta Isborn Lind.

Enligt Europarådet ska restriktioner som isolering och tidningsförbud vara undantag, ändå hade omkring 70 procent av de över 9000 häktade i Sverige förra året restriktioner.

Om Kriminalvården kommer att kunna uppfylla förslaget om minst två timmar mänsklig kontakt återstår att se, säger deras chefsjurist  Elisabeth Lager.
– I dag har vi inget riktigt mått så vi kan se hur pass vanligt det är att man är isolerad mer än 22 timmar om dygnet. Så det håller vi att titta på och försöka se vad som ska läggas in i det här. Och först då kan vi avgöra vad det här resursmässigt skulle kräva av kriminalvården, säger Elisabeth Lager.

Länk till den nya rapporten "Häktningstider och restriktioner"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista