Tyskland stäms för samarbete med NSA

"För att sätta tryck på riksåklagaren"
1:53 min

Den tyska datahackargruppen Chaos Computer Club stämmer nu den tyska staten i samband med NSA-affären.

Tillsammans med två tyska människorättsorganisationer, anklagar man den tyska staten för att på ett olagligt sätt ha samarbetat med NSA och därmed brutit mot de annars starka tyska datalagarna.

Det har länge höjts röster i Tyskland för att NSA-skandalen också måste få ett rättsligt efterspel. Och med sin stämningsansökan försöker nu Chaos Computer Club - en av Europas största och mest inflytelserika hackargrupper - sätta press på den tyska riksåklagaren att se till att det verkligen blir så.

Som Ekot rapporterat tidigare menar den tyske riksåklagaren att finns juridisk anledning att inleda en förundersökning om eventuella brott i samband med NSA-affären, men myndigheten tvekar. En eventuellt brottsutredning i NSA-frågan, oavsett vad den kommer fram till, skulle nämligen påverka Tysklands redan försämrade relation till USA.

– Anmälan har gjorts för att sätta tryck på riksåklagaren att göra det den finns till för, nämligen att utreda vad som har hänt, säger Ole Reissman, Nätverks- och internetredaktör på Der Spiegel.

Relationerna mellan Tyskland och USA har påverkats negativt av avslöjandet i höstas att förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon ska ha avlyssnats av NSA och att USA genom NSA också ska ha övervakat miljontals privata tyskars e-post, sociala medier och telefonsamtal.

I stämingansökan anklagas den tyska staten, framförallt den tyska säkerhetstjänsten BND, för att ha hjälpt NSA med detta eller åtminstone inte försökt stoppa det. Anmälan bygger på information från de dokument som kommer från den förre NSA-medarbetaren Edward Snowden.

– Ämnet är förstås känsligt för regeringen, men till slut måste ju riksåklagaren bestämma sig för om det ska utredas eller inte, säger Ole Reissmann på Der Spiegel.

Förbundskansler Angela Merkels talesperson säger i en kommentar att det står alla fritt att skicka en stämningsansökan mot staten, men ville inte säga mer konkret om  anmälan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".