1 av 2
Devon Jones är vd för California Farm Bureau, Mendocino County. Hon hoppas att den extrema torkan ska leda till bättre planering av vattenreserver för framtiden. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
2 av 2
Frank Green, ranchägare i Philo, Kalifornien tillsammans med sin hund Tigger. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Torkan i Kalifornien skapar problem

1:54 min

Den utdragna torkan i Kalifornien, på USA:s västkust, hotar nu tillgången till dricksvatten i delar av den stora delstaten. Det är konkurrens om det vatten som finns. I norra Kalifornien är illegala marijuanaodlingar ett problem för bönderna.

Kalifornien, som svarar för närmare hälften av USA:s produktion av frukt och grönsaker, är på väg mot den värsta torkan på 500 år, enligt experterna.

Jordbrukare lägger mark i träda och boskapsuppfödare tvingas sälja djuren.

– Det påverkar många av våra medlemmar säger Devon Jones, vd för Mendocino Countys Farm Bureau, en intresseorganisation för ranchägare i den lilla staden Ukiah. Hon berättar att marijuanaodlarna, vars plantor behöver mycket vatten, ofta stjäl från andra.

Dessutom, säger hon, avverkar de träd, flyttar jord och använder växtgifter som sedan länge är förbjudna. Allt påverkar både vattentillgång och vattnets kvalitet.

I Kalifornien är det lagligt med marijuana för medicinskt bruk, men flera jag möter berättar om illegala odlingar och kriminalitet.

John Harper, som är rådgivare åt boskapsuppfödarna i området och knuten till University of California, berättar att uppfödarna inte alltid har full uppsikt över sina stora landområden, men att det kan straffa sig om de anmäler illegala odlingar och vattenstöld till polisen.

Han berättar att en boskapsuppfödare som anmält till polisen, fått sin traktor omkullvält som en varning.

Ranchägaren Frank Green vill inte gärna komma i delo med marijuanaodlarna, det är polisens sak att sköta säger han, men det är ett problem att de kopplar in sina ledningar till hans vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista