Socialdemokraten Anna Hedh är en av dem som mejlbombats. Foto: Georges Gobet/Pontus Lundahl/TT.

Konservativ mejlbombning mot homofobibeslut

1:49 min

I dag ska EU-parlamentet ta ställning mot homofobi och diskriminering av hbti-personer. Men konservativa krafter försöker sätta stopp för det, och flera EU-politiker har fått ta emot tusentals mejl inför omröstningen.

– Det har varit en organiserad lobbybombning mot oss här i Europaparlamentet, säger Anna Hedh (S), en av dem som fått ta emot mejlen.

Det handlar om tusentals ungefär likalydande mejl, där brevskrivarna kräver att EU-parlamentet ska värna den traditionella kärnfamiljen, och inte försöka ge homosexuella det man kallar "särskilda rättigheter".

Det som parlamentet ska rösta om är en icke bindande resolution där man tar avstånd från homofobi.

Det kommer även krav om att EU-kommissionen ska ta fram en strategi mot diskriminering av hbti-personer, alltså homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella.

Men liberalen Sophie In't Veld säger nu i ett pressmeddelande att "den konservativa lobbyn försöker strypa detta antidiskriminerings-initiativ".

Det är inte helt klart hur dagens omröstning slutar.

I parlamentsdebatten i Strasbourg i går kväll sa den italienske EU-politikern Claudio Morganti att han kommer rösta för en resolution som ger lika rättigheter för alla, och inte bara för det han kallar den "starka gay-lobbyn".

Enligt en undersökning i fjol upplever över hälften av Europas lesbiska kvinnor att de har blivit diskriminerade det senaste året.

Var fjärde hbti-person uppger sig ha blivit angripen eller hotad med våld på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Även om EU-parlamentet röstar för resolutionen i dag är det oklart vad det får för praktisk betydelse.

EU-kommissionen har hittills sagt nej till att ta fram en strategi, eller färdplan, mot diskriminering av hbti-personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista