Nasrin Sotoudeh, människorättsadvokat. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Politiska fångar sitter kvar i Iran

2:54 min

Den internationella islossningen med Iran, har inte lett till några dramatiska förbättringar för mänskliga rättigheter i landet.

Människorättsaktivister säger att de politiska fångar som har släppts, framförallt frigavs som en del av president Rouhanis charmoffensiv mot väst, men att arresteringsvågen inte har avtagit. Våra utsända har träffat Nasrin Sotoudeh, en människorättsadvokat som satt frihetsberövad i tre år och nyligen släppts.

– Efter att jag och flera andra kända samvetsfångar släppts, var vi hoppfulla och trodde att de andra cirka 1 000 politiska fångarna också skulle friges, men inga av våra förhoppningar infriades, säger Nasrin Sotoudeh.

Nasrin Sotoudeh är människorättsadvokat och under en lång period var hon en av de få som tog sig an kontroversiella fall. Hon har försvarat fler av Irans kända dissidenter, hon har försvarat barn, minoriteter och aktivister. När hon dömdes till sex års fängelse, för brott mot nationens säkerhet, var hennes son tre år gammal och hennes dotter tio. I två och en halv månad satt hon i isoleringscell och fick inte träffa sina barn.

Hon berättar att det värsta under fängelsevistelsen var när de försökte utöva påtryckningar genom förtäckta hot mot barnen.

Irans president Rouhani har antytt att det är ”hökarna” ibland annat parlamentet som hindrar honom att släppa politiska fångar. Nasrin Sotoudeh vill inte kommentera det, inte heller frågan om påtryckningar utifrån skulle kunna hjälpa Irans dissidenter.

Nasrin Sotoudeh är väl medveten om att  Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter under sina möten i dag med Irans utrikesminister och president.

– Det är ju en rätt naturlig och viktig del av den dialog som jag hoppas att vi ska kunna fördjupa mellan Europeiska Unionen och Iran. Jag tror att det finns ett utrymme för en dialog för att försiktigt föra saker och ting framåt. Det vet man ju aldrig, det är ett känsligt förändringsskede och det finns starka motkrafter, säger Carl Bildt och fortsätter.

– Sen ska man inte tro att en sån dialog kan förändra saker över en natt eller en dag. Men jag vet, och det bekräftade utrikesminister Zarif Khonsari,  att man har bjudit in FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter till Iran. I detta sammahang är det ett viktigt steg framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista