Peter Karlsson och Lana Prisca på hotellet Tanumstrand. Foto: Jan Andersson/Sveriges Radio.

Många norrmän på svenska hotell

1:59 min

De svenska hotellen fick en ökning av antalet utländska gäster på 42 procent mellan år 2000 och 2012. Den största ökningen står norrmännen för, enligt en ny kartläggning.

I den nya kartläggningen, som branschorganisationen Vista presenterar i dag, slås det fast att nästan var femte hotellnatt var bokad av en norrman.

I norra Bohuslän ligger hotellet Tanumstrand och där har hotelldirektören Peter Karlsson sett en kraftig ökning av antalet norska gäster sen millennieskiftet.

– Det har varit en stabil tillväxt de senaste tolv åren. Vi har ökat vår omsättning med närmare 75 procent och det är i första hand norrmännen som stått för tillväxten, säger han.

Det är lugnt den här dagen på Tanumstrand. I receptionen svarar Lana Prisca de som ringer in sina bokningar men annars är tämligen tyst. I den stora matsalen sitter ett handfull matgäster utspridda och äter. Dock ingen norrman denna februaridag.

Men norskan hörs annars ofta här. 2012 var det 37 000 norska hotellnätter på det här hotellet som har 1 000 bäddar. Det är fördubbling sen millennieskiftet. Totalt var det nästan 1,2 miljoner norska hotellnätter i hela Sverige 2012 enligt Visita. En halv miljon fler jämfört med millennieskiftet.

Samtidigt har konkurrensen ökat. Inte minst här i norra Bohuslän, enligt Peter Karlsson.

– Tillväxten som den norska marknaden har genererat har också lett till fler anläggningar, större konkurrens men även fler arbetstillfällen, säger han.

Totalt har antalet utländska gästnätter ökat med två miljoner under de här tolv åren. Närmare bestämt en ökning med 42 procent, enligt Visita.

Eva Östling är vd för Visita. Hon säger att det är en stor ökning under perioden eftersom det var 4,8 miljoner gästnätter 2012, men att det finns mer att göra för att kunna växa ännu mer.

För Sverige är ändå ett förhållandevis blygsamt land när det gäller utländska gästnätter om man jämför med exempelvis Spanien som hade 150 miljoner utländska gästnätter 2012.

– Om vi forsätter att satsa på att hålla priserna nere. Vi är fortfarande ett dyrt land att åka till. Sedan tror jag att det viktigt att valutan inte sticker i väg. Då fungerar det inte, det märker ju vi direkt, säger Eva Östling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista