"Vi är beredda att satsa"

1:45 min

Efter många reaktioner på att Sveriges Radio planerar att satsa flera hundra miljoner kronor på att locka lyssnare till digitala radiosändningar förtydligar nu Sveriges Radios vd Cilla Benkö hur planerna ser ut. Hon hoppas att regeringen kommer att skjuta till medel för att göra extra attraktiva program i digitalsändingarna och att Sveriges Radio satsar pengar från konton som inte innebär besparingar på programmen.

– Det vi har sagt är att om det blir marksänd digitalradio är vi beredda att prioritera en del av våra utvecklingspengar på att faktiskt göra nytt innehåll. Men vi har inte tillräckligt med pengar i dagens budget. Så vi har sagt att vi kan prioritera ungefär 50 miljoner kronor, förutsatt att vi får ytterligare 50 miljoner kronor tillförda från Rundradiokontot, säger Cilla Benkö.

Utvecklingspengarna är en ny budgetpost för Sveriges Radio och innehåller i år 75 miljoner kronor.  Vad pengarna användes till förra året redovisas inte. I ett tidigare brev till Kulturdepartementet säger Sveriges Radio att man rationaliserar fram resurser motsvarande 50 miljoner kronor per år.

– I år har vi extra mycket pengar till val och sportbevakning. Så prioriteringen sker utifrån behov.

Den statliga utredaren, Nina Wormbs, håller på och ta fram en plan för genomförande av digitala radiosäningar med tekniken DAB+ och i slutet av november ska hon vara klar. Tidigast någon nästa år 2015 kan ett eventuellt politiskt beslut fattas.

Men utredaren har uppdraget att genomföra övergången till digitala sändningar på marknadsdrivna villkor. Det finns inga löften om extra pengar. Inga löften finns heller från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Ändå har Cilla Benkö inte gett upp hoppet:

– Jag har inte uppfattat att politiken säger att det inte blir mer pengar. Jag har uppfattat det som att politiken inte svarat på om det blir mer pengar, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista