WHO nämner vaccination mot HPV-virus som en viktig del i att förebygga uppkomsten av cancer. Foto: Charles Rex Arbogast/Scanpix

WHO: Cancerfallen ökar i alarmerande takt

1:57 min

Antalet nya cancerfall i världen väntas öka från omkring 14 miljoner per år till 22 miljoner årligen på 20 år, visar en rapport från Världshälsoorganisationen WHO, som menar att man nu måste fokusera på att förebygga uppkomsten av sjukdomen.

Enligt rapporten "World Cancer Report", som WHO:s internationella organ för cancerforskning, IARC, står bakom, är det osannolikt att i framtiden kunna bota alla cancerfall, och att fokuset nu måste vara att förebygga uppkomsten av sjukdomen.

De flesta fallen av sjukdomen väntas drabba låg- och medelinkomstländer som är dåligt utrustade för att behandla cancer, men även de rikaste länderna kommer att få anstränga sig för att klara av de stigande kostnaderna som behandling och vård av patienter innebär, skriver The Guardian.

Enligt WHO kan fler än 30 procent av cancerfallen undvikas genom att undvika eller ändra på riskfaktorer som bland annat tobaksanvändning, övervikt, alkoholkonsumtion och en ohälsosam diet med lågt intag av frukt och grönsaker.

Klas Kärre professor, och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. tycker det är viktigt  att poängtera att vi i rapporten kan se att cancer generellt till stor del beror på livvsstilsförändringar men att man i varje enskilt fall inte kan veta vad som orsakat sjukdomen.

– Vi vet att cancer uppstår av en rad olika orsaker och när det gäller riskfaktorer så kan vi uttala oss statistiskt sett över en hel population avmänniskor men i det enskilda fallet så kan man aldrig veta vad ens cancer beror på och därför kan man aldrig skuldbelägga en enskild.

De strategier som nämns för att förebygga uppkomsten av sjukdomen är att undvika dessa riksfaktorer, genom vaccination mot HPV-virus och hepatit B-virus, att kontrollera arbetsrelaterade risker och att minska exponeringen för solljus.

Många former av cancer kan botas om de upptäcks tidigt och behandlas på ett lämpligt sätt, skriver WHO.

Klas Kärre tycker att ansvaret för att motverka cancer ligger både hos enskilda individer och hos samhället.

-- Sedan vet vi att det är många situationer där det är lätt att ledas in i en livsstil som är skadlig fram för allt i ung ålder och därför behöver vi lita på att samhället tar sitt ansvar och inför rätt lagstiftning. Man kan inte förbjuda rökning kanske men man kan göra det svårt att börja röka för unga personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista