Morgonens börser visar minussiffror. Foto: Shizuo Kambayashi/TT

Dåligt börshumör i USA smittar av sig

1:02 min

Det var dramatiska börsfall i Asien i dag. Tokyobörsen föll med 4,2 procent till den lägsta nivån på fyra månader – inte sedan sommaren 2013 har Nikkei-index fallit så mycket under en dag.

Men inte bara Tokyo, utan även de andra stora Asienbörserna föll rejält. Hong Kong-börsen föll till exempel med 2,9 procent.

Börserna faller bland annat efter att den japanska valutan yenen har stigit i värde. Men det är även det dåliga börshumöret i USA i går kväll som smittat av sig på dagens handel. USA-börserna föll med mellan 2 och 2,6 procent.

I USA presenterades oväntat svaga siffror för bilförsäljningen i januari. Dessutom visade sig USA:s industri utvecklas sämre än väntat.

Sedan i somras har börskurvorna pekat uppåt, visserligen med några hack här och där. När det då plötsligt kommer svaga siffror reagerar investerarna ibland kraftfullt. Dessutom påverkar den amerikanska centralbanken Feds beslut att trappa ner på obligationsköpen i USA, något som har gett extra skjuts åt ekonomin.

Stockholmsbörsen slog rekord den 22 januari, sedan dess har index fallit med omkring 5 procent. Och nedgångarna i dag syns även här. Vid tio-tiden på förmiddagen hade Stockholmsbörsen backat med 0,7 procent, liknande nedgångar syntes på de stora Europabörserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista