WWF rödlistar räkan

1:31 min

Världsnaturfonden, WWF, rödlistar västkusträkan i sin årliga fiskeguide över hotade arter. Skälet är risk för överfiske och dumpning tillbaka i havet av småräkor.

– Det som är allvarligt är att man fuskar i fisket. Man kastar ut räkor som egentligen borde ha landats. Det gör att man inte med säkerthet kan säga hur beståndet mår, säger WWF:s fiskeexpert Inger Näslund.

Nordhavsräkan från Skagerrack, Kattegatt, Nordsjön och hela Atlanten är numera rödlistad. Men det kommer att finnas räkor i handeln. Mycket som säljs är norska Barentsräkor som WWF anser fiskas hållbart. Stenbitsrom har för första gången bedömts och hamnar direkt på röd lista.

Världsnaturfonden listar fisk och skaldjur efter hur bestånden utvecklats. Det gör att vissa fiskarter kan ätas om man ser upp med fångstmetod eller ursprung. Till den kategorin hör torsk som är på grön lista om den fiskas i Barents hav eller i östra Östersjön, men rödlistad i Nordsjön bland annat.

Andra nyheter är bläckfisk där det finns skäl att se upp med den åttaarmade eller tioarmade bläckfisken beroende på fångstredskap.

Rödlistningen har fått fiskebranschen att reagera. Henrik Loveby, förbundsordförande för Sveriges fiskares riksförbund, säger att rödlistningen av nordhavsräkan är något som kommer att uppröra hela branschen.

– Vi har ett pågående samarbete med Världsnaturfonden för att skapa ytterligare vad man kallar selektiva redskap, för att sortera ut framför allt småräkan, som måste få en möjlighet att växa till sig.

Riksförbundet har även sökt Marine Stewardship Council, (MSC), en sorts miljömärkning för nordhavsräkan.

– I det sammanhanget har vi fått information från Internationella havsforskningsrådet att man håller på att uppvärdera beståndet av nordhavsräka i Skagerrak och Nordsjön, vilket ytterligare adderar till förvåningen över att man väljer att rödmärka räkan nu, säger Henrik Loveby.

På matvarukedjorna Ica och Coop har man ännu inte tagit några beslut gällande räkorna, men har börjat se över frågan.

– Vi håller på att utreda det här men har inte kommit fram till något än, säger Anna-Lena Dahlberg som är produktspecialist på Coop.

På Ica har man inte beslutat något ännu, men man kommer att hålla ett möte i morgon.

– Vår utgångspunkt är att vårt sortiment ska avspegla sig i WWF:s lista, säger Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.

Så kommer ni sluta sälja räkorna nu då?

– Vi fick informationen alldeles nyss så jag kan inte spekulera i vad som händer framöver.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista