Vattenfalls vd Öystein Löseth presenterar bokslutet. Foto: TT/Bertil Enevåg.

Statens kassako Vattenfall sinar

1:32 min

Den statliga energikoncernen Vattenfalls vinst det fjärde kvartalet 2013 föll kraftigt och för helåret blev det mångmiljardförlust.

Förlusten gör att ägaren, staten, inte tjänar några pengar på Vattenfall. Statssekreterare Erik Thedéen arbetar med de statliga bolagen på finansdepartementet.
– Det är klart att det är olyckligt, vi vill ju ha lönsamma statliga bolag. Men vi vet vad det beror på, alla kraftbolag i Europa har mycket stora problem, säger Erik Thedéen.

Vattenfalls förlust 2013 redovisas till 15,2 miljarder kronor. Året innan gjorde bolaget en vinst på över 18 miljarder. Scenförändringen beror på misslyckade investeringar i kol- och gaskraft i Europa.

Värdet på tillgångarna skrevs ned med cirka 30 miljarder kronor i somras. Vattenfall har varit en pålitlig kassako för staten med miljardutdelningar år efter år, men nu föreslår styrelsen slopad utdelning. 

Statssekreterare Erik Thedéen hoppas att staten ska tjäna pengar på Vattenfall igen nästa år.
– Vid årsskiftet delades Vattenfall upp i en nordisk och en europeisk del. Enligt Vattenfall underlättar det en försäljning, men regeringen har inte bestämt sig i den frågan, säger Erik Thedéen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista