KU fortsätter granska ministers lön

"Tycker inte att det har riktigt retts ut"
1:59 min

Konstitutionsutskottet KU går vidare i sin granskning av att förra biståndsministern Gunilla Carlssons lön finansierades via biståndsanslaget.

Regeringen har svarat på ett antal frågor från KU, som dock inte är nöjda utan driver nu granskningen vidare.
– Vi tycker inte riktigt att det har retts ut, det är därför vi tycker att vi måste fortsätta ställa frågor. Och det kan också bli så att vi bjuder in förra biståndsministern och också Carl Bildt för att reda ut varför man har gjort på det här sättet, säger Peter Eriksson (MP) som är ordförande i KU.

Det var i höstas som Ekot avslöjade att förra biståndsministern Gunilla Carlssons lön under flera år finansierades via biståndsanslaget. Alltså, med pengar ämnade åt fattigdomsbekämpning och utveckling.

Efter Ekots rapportering inleddes en granskning i KU och i mitten av januari lämnade Utrikesdepartementet in skriftliga svar på KU:s frågor, svar som enligt KU:s ordförande Peter Eriksson, är otillräckliga.
– I flera av frågorna är det inte uttömmande svar och vi får egentligen inte klarhet i varför man började göra på det här sättet, eller varför man slutade, säger Peter Eriksson (MP).

Nu har KU skickat ytterligare frågor till UD, framför allt handlar det om vad den internationella biståndskommittén DAC egentligen känt till.
– Regeringen har hänvisat till DAC som försöker bestämma vad man får göra med biståndsmedel, men i det vi har hittat finns det ingenting som tyder på att DAC har godkänt att man drar ifrån biståndsministerns egna löner och de närmaste medarbetarna. Och det är därför vi fortsätter gräva i detta, säger Peter Eriksson (MP).

Beslut i granskningen kommer först senare i vår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".