Butik i USA som godtar matkuponger som betalning. Foto: Rich Pedroncelli / TT.

USA drar ned på matkuponger

1:30 min

USA:s kongress beslutade i dag hur närmare 1000 miljarder dollar ska fördelas inom jordbruket de närmaste tio åren. Det mest kontroversiella lagförslaget är att minska anslagen till matkuponger, som de fattigaste får för att köpa mat.

Lagförslagen klubbades i dag igenom efter åratal av politisk strid och ska nu skrivas under av president Obama innan de träder i kraft.

Foodstamps, matkuponger, kallas det stöd de fattigaste kan få i USA för att köpa livsmedel. I det mycket omfattande förslag som kommer att beslutas i dag, har matkupongerna varit en av de mest omstridda frågorna.

Mellan 47 och 49 miljoner amerikaner får foodstamps. De flesta är barnfamiljer, men på senare tid har det kommit statistik om att antalet mottagare ökat bland dem som har ett jobb, men inte tjänar tillräckligt för att klara sig.

Kostnaderna för stödet ökar gradvis, förra året betalade staten ut nästan 80 miljarder dollar, och det har varit politisk strid om matkupongerna - dels om det kloka i att dra ner stödet över huvud taget, dels om hur mycket det i så fall ska dras ner.

Ekonomipristagaren Paul Krugman, till exempel, har argumenterat för att behålla stödet för att det är medmänskligt, men också för att ekonomin som helhet tjänar på om de med minst pengar kan fortsätta konsumera.

Det lagförslag som redan godkänts förra veckan i representanthuset och som i dag röstades igenom i den andra kammaren, senaten, minskar kostnaderna för matkuponger med åtta miljarder dollar på tio år. Det motsvarar en neddragning med en procentenhet och är en kompromiss mellan republikanernas ursprungliga 40 miljarder dollar sparkrav och demokraternas fyra miljarder dollar.

Kompromissen väcker kritik både från höger och vänster redan innan den är formellt klar. Lagförslaget, som till största delen reglerar jordbruket, innebär också att en del av det direkta ekonomiska stödet till odlare byts ut mot försäkringar för ekonomiska förluster.

Det har tagit kongressen tre år att få ihop den komplicerade kompromissen, när olika ledamöter vill försvara sina hemtrakters intressen.

400 olika berörda organisationer stödjer det liggande förslaget, ett tungt skäl till beslut och en bild av hur många som tycker att det är viktigt att engagera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista