Partier med anonyma bidrag föreslås bli utan partistöd

Partier som tar emot gåvor anonymt borde nekas statligt partistöd, anser tre ledamöter av Riksdagens konstitutionsutskott i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Debattartikeln är undertecknad av Peter Eriksson, Miljöpartiet, Björn von Sydow, Socialdemokraterna och Mia Sydow Mölleby, Vänsterpartiet.

De anser att den proposition om partifinansiering som regeringen nyligen lade fram inte håller måttet och lägger därför fram ett motförslag. Risken för korruption måste minimeras, skriver de tre riksdagsledamöterna. 

Förslaget kan komma att få stöd från Alliansen.

– Alliansen kommer positivt titta på detta och sannolikt rösta för ett sånt här förslag som ska stoppa partier från att få offentliga bidrag om de tar emot anonyma bidrag, säger Per Bill (M), vice ordförande i konstitutionsutskottet till TT.

Per Bill säger att lösningen är "spännande" och att förslaget är en ny variant. Han har varit i kontakt mde övriga allianspartier efter debattartikeln.

– Vi kommer allihopa att jobba för att hitta en bred samsyn, säger Per Bill till TT.

Kostitutionsutskottets ordförande, Peter Eriksson (MP) välkomnar beskedet.

– Det är det allra bästa om vi är eniga i KU. Det vore ju fantastiskt,
säger Peter Eriksson på de rödgrönas presskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".