Taiwans återföreningsminister, Wang Yu-chi. Foto: Sam Yeh/TT.

Taiwan och Kina gör sig redo för historiskt möte

2:00 min

Nästa vecka kommer ett historiskt möte mellan Taiwan och Kina att äga rum. Då ska för första gången en taiwanesisk minister officiellt besöka fastlandskina.  Besöket kommer efter att Kina och Taiwan successivt förbättrat sina relationer sedan 2008.

Det är på tisdag nästa vecka som det historiska besöket ska ta sin början. Då ska Taiwans återföreningsminister, Wang Yu-chi, inleda sitt besök i Kina.

Det är första gången som det överhuvudaget förekommer några officiella förbindelser mellan Kina och Taiwan.

Anledningen till det är att både regeringen i Peking och regeringen i Taipei gör anspråk på att företräda hela Kina.

Taiwan heter egentligen Republiken Kina. 1949 flydde nämligen Kinas nationalistregering till Taiwan efter att ha förlorat det kinesiska inbördeskriget mot kommunisterna.

Fram till 1971 företrädde faktiskt regeringen i Taipei hela Kina i FN.

Taiwan, eller då Republiken Kina, gör alltså fortfarande formellt anspråk på att företräda hela Kina. Regeringen i Taipei erkänner alltså inte regeringen i Peking.

Samtidigt erkänner regeringen i Peking inte regeringen i Taipei, utan betraktar istället Taiwan som en utbrytarprovins.

Båda regeringarna anser alltså att Taiwan är en del av Kina, men striden handlar om vilken regering som ska styra.

Och det är det här som har omöjliggjort några officiella förbindelser mellan de båda kinesiska regeringarna, och det är därför det besök som ska äga rum nästa vecka är historiskt.

Inofficiella förbindelser har däremot existerat länge. Och de har förbättrats markant sedan 2008.

Bland annat går det numer att flyga direkt mellan Taiwan och Fastlandskina. Investeringarna åt båda hållen har även ökat kraftigt.

De förbättrade relationerna beror ironiskt nog på att kommunistpartiets gamla ärkefiende, Kuomintang, vann valet i Taiwan 2008.

Dessförinnan hade relationerna varit mycket frostiga i åtta år, på grund av att det parti som då styrde i Taiwan, DPP, hade en tydligare självständighetssträvan än vad Kuomintang har. 

De marknadsekonomiska reformerna i Kina de senaste decennierna har även gjort att Kinas och Taiwans ekonomier allt mer kommit att likna varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista