Claes Hemberg säger att bankernas storvinster beror på att räntorna har gått ner. -- Låga räntor lockar fler att gå till banken och det tjänar dem pengar på. Foto: Christine Olsson

"Mindre aktieutdelningar framöver"

2:21 min

Storbankernas vinster under 2013 landade på drygt 90 miljarder. Som konsument kan du använda det som argument för att pruta på ditt bolån, säger Claes Hemberg sparekonom på Avanza Bank.

-- Den höga aktieutdelningsnivåerna vi nu ser måste innebär att vi en gång för alla kan avsluta diskussionen om bankernas behov av ytterligare kapitalisering. Bankerna kan inte längre motivera sina höga bolånemarginaler med att lagstiftningen ställer ökade krav på eget kapital, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.  

Claes Hemberg säger att bankernas storvinster beror på att räntorna har gått ner.

– Låga räntor lockar fler att gå till banken och det tjänar de pengar på. Men det är Riksbanken med sina sänkningar som gjort hela jobbet. Våra bolånebanker har använt räntefallet för att tjäna mer, säger han.

Finns det några fördelar för oss kunder att bankerna gjort så stora vinster?

– Nej. Däremot kan du som kund använda det som ett argument för att pruta på till exempel ditt bolån. Då är det viktigt att du visar att du är beredd att byta bank. Ring runt till olika banker och jämför.

Kommer bankerna spara vinsterna som säkerhet i framtiden inför en eventuell ekonomisk kris?

– Ja, kraven på bankerna kommer att öka. Politikerna vill ju se större kassakistor hos bankerna. Då kommer utdelningarna inte vara lika imponerande som i år. Men vi kommer säkert se en intensiv diskussion om bonusar till bankernas vd:ar framöver. 

De höga utdelningarna har fått Villaägarnas riksförbund att reagera. De tycker att det är dags att pressa bolånemarginalerna. 

-- Den höga aktieutdelningsnivåerna vi nu ser måste innebär att vi en gång för alla kan avsluta diskussionen om bankernas behov av ytterligare kapitalisering. Bankerna kan inte längre motivera sina höga bolånemarginaler med att lagstiftningen ställer ökade krav på eget kapital, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna i ett pressmeddelande. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista