Gayrättsaktivister protesterar mot Rysslands antigaylagar i Bryssel i januari i år. Foto: Yves Logghe/TT.

Världen i protest mot ryska antigaylagar

I dag demonstrerar gayaktivister över hela världen för att protestera mot de ryska antigaylagarna, med två dagar kvar till OS-starten i Sotji. Målet är att få OS-sponsorer att öppet kritisera de kontroversiella lagarna.

I 19 städer runtom i världen kommer aktivister samlas i protest mot Rysslands lagar som kränker homosexuellas rättigheter i landet.

Om två dagar drar OS i Sotji igång och målet är att försöka övertyga evenemangets sponsorer att tala öppet om och ta avstånd från de kontroversiella lagarna, skriver BBC. Bland sponsorerna finns jätteföretag som McDonalds, Coca-Cola, Samsung och Visa kreditkort.

I juni förra året röstade statsduman ja till den kontroversiella lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” riktad mot underåriga.

En annan lag som antogs var ett förbud mot adoption av barn från personer som kommer från länder som tillåter samkönade äktenskap.

Marie Campbell, ansvarig för organisationen All Out säger till BBC att de nya ryska lagarna går emot andan i de olympiska spelen.

–  Alla våra medlemmar och alla andra runt om i världen vill fira de Olympiska värdena som handlar om personlig styrka, uthållighet och integritet, säger hon och fortsätter:

– Allt vi säger är att vi inte bara kan bortse från att detta händer i Ryssland, där antigaylagarna hindrar de olympiska värdena som finns och uppskattas av miljontals människor.

Förra månaden sade Rysslands president Vladimir Putin att homosexuella är välkomna till Sotji under OS, men sade också: ”Bara de lämnar barnen i fred”.

Han sade också att landet inte förbjudit sexuella relationer som inte är traditionella, utan det man förbjudit är ” propagandaspridningen av homosexualitet och pedofili”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".