1 av 2
Det exceptionella vädret med återkommande stormar och de största regnmängder som förekommit på minst 250 år, har pågått sedan november. Foto: Justin Tallis /TT
2 av 2
Vägar står översvämmande, liksom åkrar och betesmarker. Foto: Staffan Sonning/SR

Fortsatt väderkaos i Storbritannien

"Järnvägsspår hänger i luften"
1:20 min

Det extrema vädret har fortsatt att orsaka stora problem under natten och förmiddagen. Skyddsvallar har rasat, hus har översvämmats och elledningar har brustit. Premiärminister Cameron har i dag kallat till möte med regeringens krisgrupp.

Avbruten energiförsörjning, störningar i trafiken, översvämningar och stora och farliga vågor längst kusterna. Så lyder väderleksrapporterna i radio och teve här i Storbritannien och som varnar varje timme för fortsatt väderkaos.

Under natten och förmiddagen har ett nytt oväder härjat i Storbritannien. Och det är långt ifrån över. För en liten stund sedan, fanns det nio översvämningsvarningar av den allvarligaste sorten på den brittiska miljömyndighetens hemsida.

Det innebär att översvämningarna kan vara livshotande i de områden som är på väg att drabbas. Om man räknar in också mindre allvarliga varningar, så är fler än 300 områden i riskzonen under dagen.

Under natten har tiotusentals hushåll varit utan ström. Ytterligare bostäder har evakuerats, skyddsvallar har rasat. I Dawlish vid sydkusten, hänger ett järnvägsspår i luften, som en hängmatta. Skyddsvallarna mot havet spolades bort i natt och stormvågorna grävde därefter snabbt ur hela banvallen under rälsen. 

Det exceptionella vädret, med återkommande stormar och de största regnmängder som förekommit på minst 250 år, har pågått sedan november. Stora områden står under vatten sedan innan jul.

Premiärminister David Cameron skriv på Twitter har sammankallat regeringens krisgrupp Cobra för att diskutera stormens verkningar.
Under helgen väntas en ännu kraftigare storm nå de brittiska öarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".