Påven Franciskus anländer till Peterskyrkan i Vatikanstaten. Foto: Alessandra Tarantino/TT.

FN: Vatikanen har mörklagt sexövergreppen

FN hävdar att Vatikanen systematiskt har mörklagt sexuella övergrepp mot barn och att kyrkan satt sitt rykte framför skyddet av barnen.

FN:s kommitté för barnets rättighet presenterade i dag en rapport där de kräver att Vatikanen omedelbart gör sig av med präster som den vet eller misstänker har begått övergrepp mot barn.

FN kräver också att prästerna ska lämnas över till lämpliga rättsinstanser och att Vatikanen lämnar över sina arkiv om sexuella övergrepp på tiotusentals barn så att gärningsmännen kan ställas till svars för sina handlingar.

Enligt rapporten har Vatikanen fattat beslut som lett till att övergrepp kunnat fortsätta och förövarna gått fria.

Kommittén anser bland annat att Vatikanen inte har erkänt omfattningen av övergreppen och inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att se till att något liknande inte kan hända igen. Kommittén hävdar dessutom att kyrkan har fattat beslut som har lett till att övergreppen har fortsatt samt att förövarna går fria.

Påven Franciskus startade i december en kommission med uppdrag att undersöka alla fall av sexuella övergrepp mot barn och hur den romersk-katolska kyrkan har hanterat dem.

För en månad sedan höll FN:s kommitté för barnets rättigheter en offentlig utfrågning av representanter från Vatikanen om sexuella övergrepp begångna av katolska präster.

Vatikanen säger i ett uttalande att kyrkan kommer att granska
FN-rapporten grundligt. Vatikanen säger också att det är viktigt för katolska kyrkan att skydda barn mot övergrepp. Samtidigt har Vatikanen åsikten att FN lägger sig i kyrkans lärosatser genom att kritisera hur den förhåller sig till abort, preventivmedel och homosexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".