Vatikanen kommer att studera rapporten, men anklagade FN för att inte respektera religionsfriheten. Foto: TT.

"Vatikanen bryter mot barnkonventionen"

1:39 min

Vatikanen bryter mot FN:s barnkonvention genom att inte göra tillräckligt för att hindra sexuella övergrepp mot barn. Den kritiken framför barnrättskommitténs ordförande, Kirsten Sandberg, i en rapport om Vatikanen och barnövergrepp.

Vatikanen har tystat ned barn som utsatts för sexuella övergrepp och sätter kyrkans rykte framför barnens säkerhet och hälsa. Det rör sig om tiotusentals barn som våldtagits eller på andra sätt utnyttjats över hela världen. Den svidande kritiken framfördes i dag av Kirsten Sandberg i FN-högkvarteret i Genève.

FN kräver nu att Vatikanen omedelbart tar präster som misstänks för övergrepp ur tjänst och lämnar över ett arkiv i Vatikanen med uppgifter om barnövergrepp inom den katolska kyrkan.

FN-rapporten är skarpaste kritiken någonsin som riktats mot Vatikanen. Kirsten Sandberg vädjade direkt till påven att vidta åtgärder för att skydda barn från övergrepp och erbjuda kompensation till offer.

Vatikanen svarade kritiken med ett uttalande om att man kommer att studera rapporten i detalj, men slog samtidigt tillbaka mot FN:s barnrättskommitté och anklagade FN för att inte respektera religionsfriheten genom att blanda sig i den katolska kyrkans läror.

FN uppmanade i rapporten Vatikanen att modernisera sina ståndpunkter mot homosexuella och i abortfrågan.

Kirsten Sandberg tog bland annat upp fallet med en brasiliansk 9-årig flicka, vars familj blev utesluten ur den katolska kyrkan eftersom flickan gjort en abort efter att ha blivit våldtagen av sin styvpappa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista