Vittnesmål beskriver hur barnen bland annat utsattes för: ”misshandel med metallkablar, piskor eller trä- och metallbatonger. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

FN: Grova övergrepp mot barn i Syrien

I en ny rapport larmar FN om underrapporterade krigsmetoder i Syrien: sexuellt våld och rekrytering av flyktingbarn i grannländer. ”Det är obeskrivligt och oacceptabelt”, står det i rapporten som signerats av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

FN-rapporten, som publicerades den 27 januari,  redovisar för hur barn utnyttjats sexuellt och torterats i regeringsförvar, medan rebellerna har rekryterat barn för strid och andra stödroller i kriget.

Enligt FN greps barnen för att sedan förhöras med vuxna, de torterades av regeringsstyrkor i något som man beskriver som ”stora arresteringskampanjer” under 2011 och 2012, skriver BBC.

Vittnesmål beskriver hur barnen bland annat utsattes för: ”misshandel med metallkablar, piskor eller trä- och metallbatonger. Elektriska stötar – som även utfördes på könsorganen, bortdragna tå- och fingernaglar, sexuellt våld som inkluderade våldtäkt eller hot om våldtäkt, skenavrättningar”.

Rapporten belyser också rekryteringen av pojkar i åldrarna 12 till 17 år som mycket bekymrande. Barnen ska ha rekryterats till bland andra rebellgruppen Fria syriska armén. Pojkarna ska ha utbildats, beväpnats och använts som soldater eller för andra krigsrelaterade uppgifter.

”Det lidande som barn har blivit utsatta för i Syrien sedan denna konflikt bröt ut, och som dokumenterats i denna rapport, är obeskrivlig och oacceptabel”, står det i rapporten som signerats av generalsekreteraren Ban Ki-moon.

Rapporten täcker perioden mellan den 1 mars 2011 och 15 november 2013 och enligt FN utfördes övergreppen, som skedde i de tidiga upproren mot president Bashar al-Assad, av den syriska militären, underrättelsetjänsten och regeringsstyrkor.

När kriget eskalerade, och oppositionen blev mer organiserad, steg antalet dokumenterade övergrepp utförda av rebellgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista