President Juan Manuel Santos vill veta vem som ligger bakom avlyssningen. Foto: Carlos Julio Martinez/TT.

Colombia: Militären avlyssnade politiker

1:46 min

I Colombia har två höga militärgeneraler fått sparken efter avslöjanden om att militären avlyssnat flera politiker i landet.

Det är en särskild del inom militären som bland annat ska ha avlyssnat regeringens chefsförhandlare i fredsprocessen med Farc-gerillan. Nu finns oro för att fredsprocessen hotas.

Försvarsminister Juan Carlos Pinzón meddelade nyheten på en presskonferens. Två höga militärgeneraler får gå, efter att den colombianska tidskriften Semana i går avslöjat hur en särskild grupp inom militären avlyssnat högt uppsatta politiker och tjänstemän.

Semana har talat med runt 25 källor inom militären som berättar hur avlyssningen började ungefär samtidigt som fredsförhandlingarna mellan regeringen och Farc-gerillan inleddes på Kuba för snart två år sedan. Bland annat ska regeringens chefsförhandlare och en rad andra högt uppsatta tjänstmän som arbetar med att lösa Colombias 60 år långa konflikt ha avlyssnats.

Detaljerna är häpnadsväckande. Militärens specialgrupp ska ha hyst in sig bakom en lunchrestaurang i centrala Bogotá, där man låtsats hålla datakurser. I själva verket har militära dataexperter suttit där och avlyssnat Colombias politiska grädda. Frågan är vem som egentligen ligger bakom. En fråga som också president Juan Manuel Santos vill ha svar på.

Vad är det för mörkakrafter som ligger bakom detta? Vem är det som tagit emot den här underrättelseinformationen? Det frågade president Santos upprört på en presskonferens i går kväll, samtidigt som han lät förstå vem han själv misstänker är den skyldige: förre presidenten Alvaro Uribe, som sedan länge är en skarp kritiker av fredsprocessen.

Uribe anser att Farc-gerillan istället ska bekämpas med militära medel, en åsikt som delas av många militärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista