Ett fartyg i Panamakanalen. Foto: Arnulfo Franco/TT.

Utvidgningen av Panamakanalen pausas

1:14 min

Förhandlingarna mellan Panamas lokala myndigheter och det spanskledda företagskonsortium som bär ansvar för arbetet har brutit samman.

Kostnaderna för att utvidga en av världens viktigaste transportpassager har skenat iväg, och konflikten handlar om vem som ska betala. 

Det har länge gnisslat i arbetet med att utvidga Panamakanalen och då inte i själva renoveringen av den hundraåriga transportpassagen, utan i budgetförhandlingarna.

Kostnaderna har de senaste månaderna ökat. Det behövs ytterligare en och en halv miljard dollar för att färdigställa kanalen, pengar som det spanskledda företagskonsortiet inte vill betala.

Det spanska byggbolaget Sacyr som äger 48 procent av aktierna i konsortiet, kräver att Panama ska finansiera de extra kostnaderna. Meningen är att transportpassagen ska bli nästan dubbelt så bred, eftersom många fartyg i dag är för stora för att ta sig igenom och då måste gå runt hela Sydamerika.

Parterna har förhandlat fram och tillbaka i flera månader. I januari fick en spansk regeringsminister resa på blixtvisit för att medla, men det verkar bara ha lett till en kortsiktig lösning. I dag har samtalen helt brutit samman och Sacyrs aktier har fallit kraftigt.

Om förhandlingarna inte återupptas så drabbas 10 000 personer som nu arbetar med renoveringen. Dessutom riskerar rättsliga tvister att försena arbetet med kanalen, som från början skulle stå klar 2015. Det är ett av världens största byggprojekt som nu står på spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista