Telefonläckan med premiärminister Erdoğan har mötts av tystnad från Turkiets medier. Foto: Rainer Jensen/TT.

Erdoğan kritiseras för påtryckningar

1:55 min

Turkiet får än en gång kritik för bristande pressfrihet. Den amerikanska organisationen Freedom House kritiserar premiärminister Tayyip Erdoğan för att personligen utöva påtryckningar mot kritiska journalister.

Samtidigt har en ljudinspelning där premiärminister Tayyip Erdoğan kräver att en tv-chef plockar bort en nyhet som läckt ut på internet.

Premiärminister Erdoğan klagar på en rullande nyhetstext i telefonsamtalet med en chef från den turkiska tv-kanalen Haberturk. Den rullande texten handlar om ett kritiskt uttalande från en oppositionspolitiker. Vi är överens, svarar tv-chefen. Sedan hörs en annan inspelning där tv-chefen ringer upp redaktionen.

– Ta bort textremsan. Ja genast, säger en redaktionschef på Haberturk.

Inspelningen som publicerats på Youtube av en anonym avsändare påstås vara från Geziprotesternas allvarligaste skede under förra sommaren.

Telefonläckan med premiärminister Erdoğan har mötts av tystnad från Turkiets medier. Det enda stora mediebolag som rapporterat om ljudinspelningen är Zaman, som kontrolleras av den inflytelserika muslimska Gulenrörelsen.

Gulenröselen, som tidigare var allierad med Erdoğan, är nu i en bitter strid med regeringen.

Därför är det många i Turkiet som uppfattar inspelningen som ett smutsigt politisk tjuvnyp, istället för att förfasas över premiärministerns detaljstyrning av landets medier.

I en färsk rapport från amerikanska Freedom House målades återigen en mörk bild av läget för Turkiets pressfrihet; flest fängslade journalister i världen och dokumenterade fall av regeringskritiska journalister som får sparken.

Läckta telefon- eller videoinspelningar är vanligt förekommande i Turkiet och har flera gånger orsakat politisk turbulens de senaste åren. 2010 avgick en oppositionsledare efter en sexvideo publicerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista