Sammanlagt dödades mer än 30 människor i explosionerna i Volgograd. Foto: TT.

Terrormisstänkt dödad i Ryssland

1:15 min

De ryska säkerhetstrupperna säger att de har skjutit ihjäl en man som de hävdar organiserade sprängdåden i Volgograd för drygt en månad sedan. Islamistiska extremister har hotat med fler terrordåd i samband med vinter-OS som börjar på fredag.

Det var precis före nyår som två självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar först i centralstationen i miljonstaden Volgograd i södra Ryssland och sedan i en trådbuss i samma stad, sammanlagt dödades mer än 30 människor.

Nu hävdar de ryska säkerhetsstyrkorna att de har skjutit ihjäl den som de anser låg bakom attentaten, en 30-årig man vid namn Dzamaltin Mirzayev. Han och en annan man ska ha dödats i en eldstrid när det hus de befann sig i omringades av regeringsstyrkor, det skedde i staden Izberbash i delrepubliken Dagestan i norra Kaukasus.

De ryska myndigheterna verkar ofta mest inriktade på att döda misstänkta terrorister istället för att ta dem till fånga. Det finns ännu ingen riktig bekräftelse på att den dödade Mirzayev ska ha varit den som organiserade Volgograddåden. Två personer har tidigare gripits, misstänkta för att ha hjälpt självmordsbombarna, bland annat med transporter.

Om bara några dagar börjar Vinter-OS och myndigheterna har skärpt beredskapen till bristningsgränsen eftersom man är rädd för terrordåd, i Sotji eller någon annanstans i Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista