Debatten blossade upp när Göran Lindberg, till vänster, släpptes ur fängelset. Foto: Roger Vikström / Scanpix.

Politisk majoritet för hårdare krav för frigivning

Vänsterpartiet är emot en skärpning av reglerna
1:55 min

Majoriteten av riksdagspartierna vill ställa hårdare krav på brottslingar för att de ska kunna släppas ur fängelset efter två tredjedelar av strafftiden. Det handlar bland annat om sexbrottslingar som inte vill delta i program som kriminalvården erbjuder.

    

– Ja, då får de förebereda sig på att få sitta längre tid i fängelset och i vissa fall tiden ut så att säga. Den signalen tycker jag att samhället ska sända. Men för att man ska göra det, då krävs det en översyn av de här reglerna, säger Morgan Johansson, socialdemokratisk ordförande i justitieutskottet.

Debatten om villkorlig frigivning blossade upp förra veckan när det blev känt att den sexbrottsdömda före detta polischefen Göran Lindberg släppts ur fängelse efter att ha avtjänat fyra av de sex år han dömdes till.

Lindberg deltog i behandling under fängelsetiden, men bedömdes inte helt mottaglig. Enligt kriminalvården fanns det också risk för återfall i brott.

I dag är huvudregeln att den som avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff blir villkorligt frigiven, alltså får avtjäna resten av straffet utanför anstalten, de flesta med övervakning.

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna och Folkpartiet krävt att den som vägrat vård ska sitta tiden ut i fängelse.

Nu kräver även Centerpartiet hårdare krav för att bli villkorligt frigiven. Det deklarerar också Kristdemokraterna i sitt kriminalpolitiska program som presenteras inom kort. Kraven gäller då bland annat sexualbrottslingar.

– Vi inom Kristdemokraterna tycker att det ska vara obligatoriskt att delta i program, och väljer man att inte göra det, så ser vi det som ett tecken på att man inte är på rätt väg och då tycker inte vi att man ska få den förmånen att friges tidigare, säger Caroline Szyber, rättspolitisk talesperson för KD.

Moderaterna driver inget förslag om att ändra i de här reglerna. Det gör heller inte Miljöpartiet, som dock vill att det ska vara obligatoriskt för sexualbrottslingar att delta i vårdprogram i fängelser.

Enligt statistik från kriminalvården var det förra året 38 procent av dem som dömts för sexbrott som påbörjade ett särskilt sexbrottsprogam. Av dem var det 2 av 10 som inte gick klart hela programmet.

Vänsterpartiets Lena Olsson i riksdagens justitieutskott anser att dagens regler fungerar bra, och partiet är emot en skärpning av lagen i det här avseendet.

– Det här med villkorlig frigivning, det kanske många gånger uppfattas att man är släppt liksom, att det händer inget, men man står faktiskt under övervakning, så skulle det hända någonting så får man avtjäna resten av sitt straff om man missköter sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".