Olof Persson vd Volvo Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kommentar: Volvos vd väldigt pressad

5:50 min

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster. Ekonomiekots Claes Aronsson kommenterar nedskärningarna och Volvos årsrapport.

Vad kan du berätta om nedskärningarna?

– För tre månader sedan meddelade Volvo att 2 000 tjänster ska bort och det är framför allt kontorspersonal. Nu berättade Olof Persson att ytterligare 2 400 tjänster ska bort. Det är fortfarande oklart var i världen de här jobben kommer att försvinna, men det är tydligt att Sverige är ett av de länderna som kommer att drabbas ganska hårt.  Det handlar framför allt om kontrospersonal. Det är fördelat mellan Volvoanställda och konsulter som Volvo använder på heltid.

Har du hört några reaktioner från facket?

– Senaste gången när beskedet kom då var det kraftiga reaktioner från facket. Det är klart när det kommer två besked om uppsägningar så tätt inpå varande börjar det bli jobbigt för personalen att alltid ha det här hängande över sig. Att Volvo är inne i ett tungt besparingsprogram som bara fortsätter tuffa på och blir starkare och starkare.

Vad säger det här beskedet om Volvo?

– Det säger att det är ett företag som verkar i en bransch som inte har en stark tillväxt. Då blir det oftast så att cheferna börjar titta på kostnaderna istället och försöker dra ned kostnaderna för att på det sättet få upp lönsamheten i företaget. Man kan säga att lastbilsbranschen har påverkats kraftigt av den ekonomiska krisen. Transportsektorn drabbas alltid hårt i kriser. Volvo fokuserar på att få ned kostnaderna.

Hur besvärligt läge befinner sig Volvo i?

– Företaget kommer att överleva det här. Det besvärligaste läget är för personalen som får leva med den här oron. Företaget i sig, tittar man på försäljningen så ökar den lite grann, orderingången ökar lite grann. Så det finns ljusglimtar för Volvo. Däremot på kostnadssidan har det sett sämre ut. Det är därför vd:n tar tag i det.

Vad var Olof Perssons budskap?

– Hans budskap är att 2014 är det fokus på effektiviseringar. Man kan fundera på om det blir ytterligare nedskärningar när nästa kvartalsrapport kommer. Dessutom är Volvo inne i ett extremt besparingsprogram och omställningsprogram. Man har mycket nya lastbilar ute till försäljning. Det är ganska skarpt läge för Volvo. Dessutom har man stora ägare som börjar tappa tålamodet. Volvoaktien har sjunkit med 10 procent under det senaste året trots att börsen har stigit med 23 procent så det är en väldigt pressad vd.

När får vi veta hur många svenskar drabbas?

– Enligt vd:s sitter de och förhandlar med facket så jag tror inte att det kommer att dröja så länge utan besked kommer komma åtminstone under 2014, men antagligen mycket tidigare än så. Ett företag mår inte bra av att ha den här osäkerheten hängande över sig. Det kommer nog ett ganska snart besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista