USA:s privata kriminalvård döms ut

"Hade inte råd att äta"
1:56 min

I USA får den som döms till övervakning ofta stå för alla kostnader. Nu slår Human Rights Watch larm om systemet som sköts av vinstdrivande företag.

– Jag stal en ölburk för två dollar. Det slutade med att jag spenderade tre månader i fängelse.

Tom Barrett i Georgia berättar i Human Rights Watchs rapport hur det började med en stöld av en ölburk värd 13 kronor och slutade med oöverstigliga skulder och flera månaders fängelse.

Tom Barrett dömdes till motsvarande 1300 svenska kronor i böter för ölsnatteriet. Han dömdes också till att bära elektronisk fotboja på egen bekostnad. Detta ökade snabbt hans skuld.

Eftersom Tom Barrett saknade inkomst dömdes han även till ett slags övervakning. Inte för brottet i sig utan för att säkerställa att pengarna verkligen skulle komma in. Även den kostnaden sattes upp på övervakningsföretagets räkning till Tom.

Det är inte alls ovanligt att amerikanska domstolar debiterar den dömde alla kostnader för påföljden efter politiska beslut att spara skattepengar. Det är inte heller ovanligt att domstolarna överlåter åt privata företag att sköta indrivningen av böter och övriga påföljdskostnader.

Resultatet för den dömde blir en snabbt växande skuld till övervakningsföretaget. När skulden blir för stor har företaget rätt att sätta personen i fängsligt förvar. Även det ofta på personens egen bekostnad.

Det var precis det som hände Tom Barrett. Arbetslös och utan pengar slutade han nästan äta. Han lämnade blod mot betalning flera gånger i veckan, men det räckte inte.

När Tom Barretts skuld var uppe i motsvarande runt 7 000 kronor hamnade han i fängelse i flera månader. Skulden växte ännu mer.

Så här ser det ut för hundratusentals fattiga amerikaner som gör sig skyldiga till småbrott som snatteri eller trafikförseelser. Human Rights Watch dömer nu ut den här delen av den amerikanska kriminalvårdsindustrin och kallar den djupt oetisk och rent pervers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".