OS i Sotjis slogan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

OS kan invigas med rysk exposé

7:07 min

OS-tävlingarna i Sotji tjuvstartade idag och imorgon hålls invigningen. Vår korrespondent Maria Persson Löfgren berättar om stämningen i Sotji.

OS i Sotji hålls egentligen inte i själva Sotji. De nybyggda arenorna ligger vid kusten i Adler, som är en del av det utvidgade Sotji. De alpina grenarna hålls i skidorten Krasnaja Poljana. Trots arrangörernas löften och att spelen nu inletts, så är allting inte färdigställt.

– Det är det är väldigt påtagligt här i Adler där jag befinner mig. Det syns överallt byggjobbare som går och fixar och skruvar. Flera av byggnaderna där journalister, aktiva och publik ska bo är inte klara. Hotellen är halvklara, en del rum funkar och andra inte. Det har saknats el och vatten på vissa ställen och till journalisternas irritation har det saknats internet, säger Maria Persson Löfgren.

– Samtidigt rycker många ryssar på axlarna och säger ”Vad kan ni vänta er? Se hur mycket som byggts här på så kort tid!”. Ryssarna ser det som att det ändå är mycket som har blivit färdigt.

Oron för terrorattentat under spelen har varit stor, inte minst efter de två självmordsattentaten i Volgograd i december. Och terrorhotet märks tydligt på OS-orterna.

– Framför allt är det extremt mycket poliser. Jag åkte det nybyggda tåget igår som går mellan Adler och Sotji och upp i bergen. För att komma på tåget var det en säkerhetskontroll som på en flygplats och på tåget gick beväpnad polis fram och tillbaka. På vissa hotell har gästerna väckts mitt i natten av ett larm och fått gå ut från hotellet, som en övning.

Imorgon fredag är det dags för OS-invigningen och det spekuleras mycket om innehållet.

– Det finns uppgift att det ska vara en exposé över den ryska historien som går tillbaka till 1400-talet. Den ska påminna om de kända ryska konstnärerna, författarna och kompositörerna. Sedan vet jag att en enormt stor barnkör med barn från hela Ryssland som ska sjunga på invigningen, säger Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista