Bröderna Yun Sang-in och Yun Tae Young återförenades tillfälligt i Nordkorea i november 2010. Foto: Lee Jung-hun/TT.

Nordkorea hotar ställa in återförening

2:05 min

Nordkorea hotade i dag att åter ställa in en planerad återförening med familjer från Syd.

Detta bara dagen efter att de båda sidorna kommit överens om att arrangera emotionellt laddade återföreningar för ett par hundra familjer som splittrades i Koreakriget på 1950-talet.

Förra året ställde Nordkorea i sista stund in återförening, något som drabbade förväntansfulla familjer hårt.

När jag träffade 85-åriga Hong Sin-ja i Seoul i september förra året hade hon just fått sitt hjärta krossat, hon hade precis fått beskedet att Nordkorea ställt in den utlovade familjeåterföreningen. Hon berättade att hon gråtit hela dagen för att hon inte skulle få återse sin lillasyster som hon såg senast när hon själv var 17 och systern 15.

I går väcktes åter hoppet hos Hong och andra splittrade familjer som inte sett varandra på över 60 år. Delegater från Nord- och Sydkorea enades högtidligt om att denna månad hålla återföreningar under fem dagar i en nordkoreansk gränsort. Det skulle bli första familjeåterföreningarna på över tre år. Nordkorea lovade att inte ställa in den här gången.

Men i dag lästes ett uttalande upp i nordkoreansk tv där landets militärråd säger att det inte kan hållas återföreningar samtidigt som Sydkorea håller sin årliga militärövning med amerikanska styrkor. Det kan ha varit en överflygning vid Koreas västkust med ett kärnvapenkapabelt amerikanskt B52-plan i dag som provocerat fram Nordkoreas arga utfall.

Det är ännu oklart om dagens uttalande från Pyongyang betyder att återföreningarna verkligen ställs in igen bara en dag efter att Nordkorea lovat att de skulle äga rum. En del experter säger att de motstridiga signalerna kan tyda på oenighet inom makteliten.

Nordkorea uttryckte i dag också ilska över hur sydkoreanska medier rapporterat om nordkoreanske ledaren Kim Jong-uns besök på ett barnhem för föräldralösa. Pressfoton visade hur Kim bröt mot ett koreanskt tabu när han gick in i barnhemmet utan att ta av sig skorna.

En sydkoreansk tidning skrev att Kim visade en "ofattbar brist på uppfostran" när han inte tog av sig skorna i barnens bostad. Nordkoreas militärledning säger i sitt uttalande i dag att ingångna avtal inte kan respekteras så länge Sydkorea sårar ledarskapets värdighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista