Ett år efter hästköttskandalen

1:58 min

Skarp kritik mot att EU inte gör mer för att undvika liknande matfusk.

– Europeiska konsumenter bör vara mycket besvikna. Det har kommit så många löften om att rensa upp på marknaden, men ett år efter "Horsegate", hästköttskandalen, är faktum att nästan inget har hänt, säger Monique Goyens, som är generaldirektör för den europeiska konsumentorganisationen Beuc.

Debattvågorna gick höga i Europa för ett år sedan efter avslöjanden om hur köttindustrin märkte om billigt hästkött som dyrare nötkött. Flera företag med koppling till Sverige drogs in i skandalen, som växte ytterligare när det visade sig att en del av köttet kom från hästar som hade behandlats med mediciner som anses skadliga för människor.

Konsumentorganisationen Beuc varnar för att Europa vilken dag som helst kan drabbas av något som liknar hästköttskandalen. Flera EU-länder satsar nu mindre pengar än tidigare på att kontrollera eventuellt matfusk, och Monique Goyens är mycket kritisk mot EU-kommissionen.

Hon säger att kommissionen har böjt sig för krav från matindustrin genom att låta bli att föreslå obligatorisk ursprungsmärkning av kött i processad mat, som lasagne. Enligt Monique Goyens skulle ursprungsmärkning leda till fler kontroller i livsmedelskedjan, vilket hon anser åtminstone försvårar matfusk.
– Varje länk i kedjan måste kontrollera var maten kommer från. Där måste göras fler kontroller, vilket indirekt kan leda till mindre fusk, eller åtminstone bättre övervakning av möjligt fusk, säger Beucs generaldirektör.

I går röstade EU:s parlament för en icke bindande resolution med krav om att EU-kommissionen ska skärpa reglerna för ursprungsmärkning av  kött, bland annat färskt och fryst kött från gris och kyckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista