Könskvotering höjer kompetensen

Könskvotering gör det svårare för medelmåttiga män att behålla sin position, visar svensk forskning.

Kvotering är kontroversiellt och argumenten mot är ofta att kompetensen hotas genom att medelmåttiga kvinnor tar kompetenta mäns platser. Men en ny studie har visat att kvotering höjde kompetensen bland män.
– Resultaten visar tydligt att kvoteringen ledde till en högre kompetensnivå bland männen. Man tog inte mindre kompetenta kvinnor för att väga upp platserna, säger Olle Folke som är en av författarna bakom studien.

Olle Folke och Johanna Rickne vid Institutet för näringslivsforskning och Columbia University har tillsammans med Torsten Persson vid Institutet för internationell ekonomi och Timothy Besley vid London School of Economics studerat utvecklingen av kompetensen inom Socialdemokraternas kommunpartigrupper när partiet införde sin kvotering ”Varannan damernas” år 1993.

Resultaten visade att kvoteringen inte hade någon betydelse för kvinnornas kompetens. Kvinnorna var mer kompetenta än männen i partigrupper med en låg andel kvinnor före kvoteringen.

Forskarna tror inte att den låga andelen kvinnor i många partigrupper före kvoteringen berodde på en brist på kompetenta och villiga kvinnliga kandidater, utan snarare på att medelmåttiga manliga ledare inte valde kompetenta kvinnor.
– Är du en medelmåttig ledare kan personer med högre kompetens eller personen från andra grupper, till exempel annat kön, vara ett hot, förklarar Olle Folke.

Resultaten tror forskarna går att överföra till andra områden och branscher.
– Det kan vara så att samma mekanismer finns inom bolagsstyrelser och till exempel universitetsvärlden.

Nu kommer forskarna att gå vidare med att studera samma grupp, Socialdemokraternas partigrupper, med fokus på hur införandet av ”varannan damernas” har påverkat den drivna politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista