Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Löfvens nej till LO

1:29 min

I dag startade LO sitt valarbete och målet är en S-ledd regering. Men man får inget gehör hos Stefan Löfven för kravet på att staten ska överge överskottsmålet.

– Har vi inte ordning och reda på vår ekonomi får vi sota för det vad det gäller sysselsättning och välfärd, säger Löfven.

LO kommer inte att få igenom sitt krav om att göra stora investeringar i välfärden och infrastrukturen även om staten går med underskott i några år. Socialdemokraterna säger blankt nej.

Ändå kommer LO, som vanligt, att stödja Socialdemokraterna i valrörelsen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att det går att leva med olika uppfattningar i frågan.

– Vi driver på att vi ska satsa mer för att få fart på investeringar och därmed fler jobb. Samtidigt är det naturligtvis så att det måste vara tydligt att det är Socialdemokraterna som går till val, säger han.

Enligt LO:s ekonomer kan staten ha underskott i tre till fyra år och sedan få balans i finanserna igen. Man rubbar visserligen överskottsmålet, men det viktigaste är ändå att få ner arbetslösheten, menar LO.

Karl-Petter Thorwaldsson vill ändå inte säga att Stefan Löfvens linje bidrar till att den höga arbetslösheten biter sig fast.

– Jag ger inte ett ja eller nej på den frågan, säger Thorwaldsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista