Föslag om förändringar i författningen i Ukraina

Osäkert om det kan bli majoritet för något förslag
1:47 min

Partierna i parlamentet i Ukraina har enats om att arbeta fram ett förslag om förändringar i författningen som ska kunna godkännas nästa vecka. Samtidigt kommer anklagelser om att amerikanska ambassaden i Kiev skulle beväpna oppositionen.

Parlamentet i Ukraina har den senaste tiden varit helt handlingsförlamat, men i dag har i varje fall partierna enats om att göra en kraftansträngning för att lösa frågan om landets konstitution.

Under ledning av talmannen ska partierna nu i blixttempo arbeta fram ett förslag till förändringar i författningen och förhoppningen är att parlamentet ska kunna rösta om saken redan nästa vecka.

Det här är ett krav från oppositionen, som kort sagt vill att regeringen ska få större makt och presidenten mindre makt. Trots det här lilla genombrottet är det helt osäkert om det verkligen kan bli majoritet för något förslag nästa vecka. Och även om det skulle bli en författningsförändring betyder det inte att det självklart blir ett slut på oroligheterna. Oppositionens främsta krav är att presidenten Viktor Janukovytj själv avgår och framförallt de militanta delarna kommer inte att nöja sig med mindre än det.

Samtidigt har i dag en hög rysk företrädare anklagat USA för att genom sin ambassad i Kiev beväpna och militärt utbilda oppositionen. Anklagelserna levereras i en vidlyftig tidningsintervju med Sergej Glazjev, nära medarbetare till president Putin.

Han hävdar att USA finansierar oppositionen med 20 miljoner dollar i veckan. Han säger att det i praktiken är ett försök till statskupp och att presidenten borde slå ner den med våld. Glazjev används ofta för att föra fram hotfulla meddelanden från Moskva, men som kanske inte alltid exakt motsvarar Kremls verkliga linje.

Glazjev säger i intervjun att Ryssland har rätt att blanda sig i konflikten i Ukraina och han hänvisar till ett avtal mellan Ryssland, USA och Ukraina från 1994.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".