Elev i en afghansk flickskola i Kabul. Foto: Patrick Baz/TT.

Tio miljarder till flickor i Afghanistan

1:47 min

Satsningen går främst till utbildning av flickor och till jämställdhetsarbete.

Afghanistan får de kommande tio åren nära en miljard kronor per år av Sverige. Biståndsminister Hillevi Engström har på plats ställt krav på att Afghanistan ska genomföra biståndsprojekten och förklarat att Sverige kommer att följa upp hur det går.

– Jag har bland annat haft diskussioner med den afghanska regeringen om det svenska biståndet. Det finns en oro, man är rädd från afghansk sida att världssamfundet ska lämna landet och att det ska riskera att bli en tillbakagång och därför har jag varit väldigt tydlig med att Sverige är här på lång sikt, att Sverige är det enda landet som har ett tioårigt åtagande med en stor budget,  säger biståndsminister Hillevi Engström (M).

Hillevi Engström har under sitt tre dagars besök i Afghanistan träffat den afghanska regeringen för att försäkra sig om att det svenska biståndet, som är cirka 8,5 miljarder kronor på tio år, kommer att användas på det sätt som är meningen. Den svenska satsningen görs främst på utbildning och då särskilt flickors skolgång, men även demokratifrågor, jämställdhet och hälsovård.

– Jag har besökt en klinik för kvinnor, som får tillgång till sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det handlar om utbildning av barnmorskor och att man även når landets andra delar utanför storstäderna. Vi vet att det humanitära stödet och utvecklingsstödet som finns i de andra 34 provinserna är väldigt ojämnt fördelat, säger Hillevi Engström.

Satsningen på bistånd till Afghanistan motiveras enligt Hillevi Engström med att det är de mest utsatta och fattigaste i världen som ska få hjälp från Sverige.
– Jag har varit tydlig med att vi har ett långsiktigt engagemang, men att det inte är villkorslöst. Vi ställer också krav. Och afghanerna har ju också undertecknat en överenskommelse där de lovar att leverera, poängterar biståndsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista