Sigrid Kaag, den ansvariga samordnaren för processen att förstöra Syriens kemiska vapen. Foto: AFP/TT

Säkerhetsrådet ifrågasätter Syriens kemvapenförsening

1:36 min

Processen att förstöra Syriens kemiska vapen tar allt längre tid, och omvärldens oro växer. I kväll fick FN:s säkerhetsråd senaste nytt av direkt av den ansvariga samordnaren för processen, rapporterar vår korrespondent från FN-högkvarteret i New York.

När Sigrid Kaag mötte pressen direkt efter briefingen inne hos säkerhetsrådet, berättade hon att rådets medlemmar ställt frågor om säkerhetsläget och om takten.

Översatt från diplomatspråk betyder det att säkerhetsrådet något otåligt ifrågasatt Syriens förklaringar till att processen går så långsamt, och också ville veta om det är realistiskt att klara den nya deadline som satts till 30 juni, eller om Syrien håller på att lura världssamfundet.

Hittils har uppskattningsvis bara 5 procent av de kemiska vapnen kunnat tas om hand.

Den ursprungliga deadline som gällde för att föra ut och förstöra Syriens lager av senapsgas, sarin och andra dödliga giftgaser gick ut i går, och den syriska regimen hävdar att säkerhetsläget på marken, det vill säga det fullskaliga kriget som pågår, är främsta skälet till att det dröjer.

Den förklaringen köps av allt färre, till exempel sa USA:s FN-ambassadör Samantha Power att kriget inte tidigare hindrat regimen att förflytta sina gaslager, när det gällt att använda gasen för att attackera civila.

På direkt fråga sa Sigrid Kaag att hon fortfarande litade på Syriens avsikter att samarbeta, och att 30 juni är det som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista