Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Nytt rekord för bemanningsföretag

1:51 min

Antalet bemanningsföretag slår nytt rekord – i snitt öppnades förra året två i veckan och antalet är nu över 500 stycken.

– Vi har ju aldrig haft så många bemanningsföretag som vi har i dag. Många nischade, man hittar sin regionala nisch till exempel, eller någon yrkesgrupp eller någon kundgrupp som man specialiserar sig på, säger  Henrik Bäckström som är förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen.

En trend är att en större andel inom bemanningsbranschen är högutbildade som läkare och skattejurister. Samtidigt tenderar deras kunduppdrag på varje plats bli längre. Det får den något udda effekten att bemanningsföretagen vänder sig till sina konkurrenter för att få hjälp vid arbetstoppar, säger Henrik Bäckström

– Vi har exempel på att bemanningsföretag i stor utsträckning bedriver en verksamhet eller en funktion, en avdelning hos en kund, och i sin tur anlitar ett annat bemanningsföretag för toppar och dalar

Bemanningsföretag anlitar bemanningsföretag?

– Exakt, precis.

Kan du ge exempel på branscher eller områden där bemanningsföretag numera anlitas men som inte gjordes tidigare?

– Till exempel inom IT och telekom har vi sett mycket att där bemanningsföretag tidigare bara var underleverantörer i viss utsträckning så har vi ju sett på senare tid, senast i år, ett antal stora IT-upphandlingar där bemanningsföretag går in som huvudleverantör och i sin tur anlitar IT-företag för att kunna fullfölja uppdraget åt kunden, och då har du en helt omvänd situation. Och det här har vi sett på flera andra områden också.

De cirka 100 nya bemanningsföretag som kom till under förra året är alltså små och mer nischade än tidigare. Likfullt har antalet årsanställda i bemanningsbranschen ökat 2013 med 4 000 till omkring 65 000, enligt en bedömning av Henrik Bäckström, som är försiktigt positiv om utvecklingen under 2014:

– Vi är ändå så pass i början av året, men många tecken pekar på att det ska bli ett bättre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista