En kubansk läkare med en patient i Brasiliens huvudstad Brasilia. Läkaren på bilden är inte den läkare som inslaget handlar om. Foto: AP/TT

Kubansk läkarimport i Brasilien vållar debatt

2:08 min

Runt 7 000 kubanska läkare arbetar i Brasilien för att minska landets läkarbrist, men regeringens avtal med regimen i Havanna har fått mycket kritik. Särskilt efter att en av de kubanska läkarna nu hoppat av i protest mot slavliknande villkor.

– Jag tycker att det var ett slavarbete, ett bedrägeri. Vi tjänade inga pengar alls, så jag bestämde mig för att fly och söka asyl, sa den kubanska läkaren Ramona Rodriguez till brasiliansk tv.

Hon kom hit i höstas tillsammans med flera tusen kubanska doktorer, som placerades ut i fattiga städer och samhällen där inga brasilianska läkare vill arbeta.

Mais Medicos - fler läkare - heter den brasilianska regeringens satsning, som ska råda bot på läkarbristen i landet. De importerade doktorerna kommer från olika länder, men den absoluta majoriteten är utskickade från Kuba, och deras villkor ser helt annorlunda ut.

Den brasilianska staten betalar 4 000 dollar i månaden till varje läkare, men av de pengarna får kubanerna bara en bråkdel - resten går direkt till den kubanska staten. Något som fick parlamentsledamoten Ronaldo Caiado att skrika så att mikrofonen distade under en debatt i den brasilianska kongressen.

– Brasilien skickar pengar till diktatorn Castro, samtidigt som de kubanska läkarna får arbeta under slavliknande former i vårt land, sa Caiado, gruppledare för högerpartiet Democratas.

Han lovade att ge husrum åt den avhoppade kubanska läkaren och uppmanade fler kubaner att följa hennes exempel. Men hittills har ingen mer av de över 7 000 kubanska läkare som kommit till Brasilien hoppat av, och många är positiva till programmet.

För president Dilma Rouseff är situationen känslig. Hon har synnerligen goda relationer med Kuba, och träffade både Fidel och Raul Castro under ett besök i Havanna nyligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista