Ukrainas president Viktor Janukovytj hälsar på Victoria Nuland i Kiev, Ukraina, den 6:e februari. Foto: AP/TT

Amerikansk UD-topp i blåsväder efter bandat samtal

"EU kan dra åt helvete"
1:53 min

Victoria Nuland som är nummer tre i det amerikanska utrikesdepartementet är just nu i den ukrainska huvudstaden Kiev. Men hennes besök förmörkas av ett inspelat telefonsamtal där Nuland ger råd om vilka som bör och vilka som inte bör ingå i den ukrainska regeringen - och hon uttalar sig nedsättande om EU.

– EU kan dra åt helvete.

– Precis.

Så säger två röster på ett inspelat telefonsamtal som ligger ute på Youtube. Och president Obamas presstalesman Jay Carney har bekräftat att det är tredjepersonen i amerikanska UD Viktoria Nuland som talar med USA:s ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt.

Det är en vanlig uppfattning i USA att EU agerat alldeles för svagt i krisen i Ukraina. Carney hävdar att det är ryssarna som genomfört inspelningen.

Samtalet bandades i slutet av förra månaden efter att oppositionen erbjöds bland annat posten som premiärminister. Diskussionen kan uppfattas som sedvanliga diplomatiska spekulationer om vad som händer, men det kan också tolkas som att de amerikanska diplomaterna har inflytande över hur oppositionen ska agera.

– Jag tycker inte att Vitali Klytjko ska gå in i regeringen, säger Nuland och kallar oppositionsledaren familjärt för Klitj.

I stället bör den andra oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk bli premiärminister, menar hon, vilket ambassadör Pyatt håller med om.

– Det var bra att du gjorde helt klart för Jatsenjuk hur han passar in i det här scenariot, säger mannen som låter som ambassadör Pyatt och kallar honom Jats. 

Den amerikanska ambassaden i Kiev har inte kommenterat telefonsamtalet, men de säger att Nuland ska ta upp ämnet på en presskonferens senare i dag. Frågan om regeringsposter har hittills i varje fall lett till att Arsenij Jatsenjuk tackat nej till att bli premiärminister, vilket möjligen betyder att USA:s inflytande över oppositionen är begränsat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".