http://youtu.be/effb2JYiKXM
1 av 3
2 av 3
Konstnären Jesper Waldersten alternativa OS-ringar. Foto: Jesper Waldersten
3 av 3
I dag då vinter-OS i Sotji invigs har Google laddat upp en logga med färgerna från regnbågsflaggan som är en symbol för HBTQ-rörelsen. Foto: Google.com/TT
OS i Sotji

Regnbågshyllningar sprids på nätet

1:12 min

Lagom till invigningen av OS i Sotji i dag sprids nu stödet för HBTQ-rörelsen över nätet. Brittiska Channel Four och Google är några av dem som nu klär sina loggor i regnbågens färger.

Den brittiska reklamkanalen Channel 4 kommer ändra sin logga under OS i Sotji. I protest mot Rysslands antigaylagar så lyser kanalens fyra i regnbågsfärger.

Kanalens logga är i vanliga fall svart och vit. Men nu ska den alltså vara regnbågsfärgad, skriver Channel 4.

De sänder också ut den egenproducerade låten "Gay Mountain" i sina reklamblock. I den sjunger en man "good luck gays on gay mountain. Come together tonight, sing with pride."

I Kanada har en jämlikhetsorganisation, The Canadian Institute of Diversity and Inclusion, gjort en humoristisk video i protest mot Rysslands antigaylagar. I klippet ser man två bobåkare som åker fram och tillbaka till tonerna av The Human Leauges ”Don´t you want me” och klippet avslutas med texten: ”Spelen har alltid varit lite gay - låt oss kämpa för att det fortsätter vara så".

Över 200 kända författare protesterar också mot Sotji. Namn som Salman Rushdie och Margaret Atwood står på ett öppet brev som kritiserar Rysslands antigay-lagar.

Här i Sverige delas konstnären Jesper Walderstens alternativa OS-ringar flitigt i sociala medier. R
ingarna är utbytta till mans- och kvinnosymboler, som hänger tillsammans.

– Jag ville göra något efter alla nyheter om trakasserier av homosexuella i Ryssland. Tänkte på OS-symbolen och jag blev ganska förvånad över att det aldrig hade gjorts förut. Det är intressant att kända symboler kan ta ny mark. säger Jesper Waldersten.

En annan svensk protest, klippet där 2 000 personer sjunger ryska nationalsången på Stockholms stadion under vajande regnbågsflaggor, har nu visats över 450 000 gånger på Youtube. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista