Foto: Mark Wilson/AFP/TT

Ingen a-kassa till långtidsarbetslösa i USA

1:43 min

På torsdagskvällen röstade den amerikanska senaten ner förslaget att om återinföra a-kassa för långtidsarbetslösa i USA.

Ersättningen drogs in för en dryg månad sedan och nu står många utan pengar.

– Jag fick tidigare a-kassa för långtidsarbetslösa. När den tog slut fick det stora och omedelbara konsekvenser för mig, säger Kevin Right, som är en 55 årig akademiker i Harlem, som hade ett heltidsjobb tills för åtta månader sedan.

Maxgränsen för vanlig a-kassa är i USA ett halvår, men sedan den ekonomiska krisen slog till 2008 har det funnits en särskild sorts a-kassa för dem som passerat den gränsen, och som gällt ytterligare ett halvår.

A-kassan höll 1,3 miljoner långtidsarbetslösa amerikaner flytande tills den 28 december, då den drogs in. Den väntades stödja uppemot 2 miljoner arbetslösa nu under 2014.

Långtidsa-kassan har totalt använts av 24 miljoner amerikaner sedan den infördes, och har kostat sammanlagt över 250 miljarder dollar.

I omröstningen i senaten i går röstade en majoritet republikaner mot att återinföra a-kassan, med argumenten att den är för dyr, och att den minskar människors aktiva jobbsökande.

Demokraterna anser att stödet är nödvändigt för att inte ännu fler arbetslösa amerikaner ska falla igenom, och pekar på beräkningar som visar att konsumtion och tillväxt kommer att minska när färre amerikaner har inkomst i form av långtidsa-kassa.

Kevin Rights liv har förändrats mycket fort sedan hans a-kassa försvann för en dryg månad sedan.

Han fortsätter hela tiden söka jobb, men får också lägga tid på att köa för mat och annat hos olika  hjälporganisationer.

Allra mest rädd är Kevin Right för att han när han inte längre kan betala hyran, helt enkelt hamna på gatan. Han vädjar nu varje dag till sin hyresvärd om uppskov.

– Alla akuta problem jag har just nu, säger Kevin, beror på att jag förlorat min a-kassa. Det var min enda inkomst, och nu har jag ingen längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista