1 av 5
Albert Rösti SVP. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
2 av 5
Jan Atteslander på Economiesuisse. Ett ja skulle betyda minskad fackarbetskraft till Schweiz, menar han. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
3 av 5
JA-sidans braskande tidningsannons. "Om 50 år är Schweizarna i minoritet om utvecklingen får fortsätta" hävdar man. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
4 av 5
Folkomröstning i Schweiz om invandring. JA-sidan vill stoppa vad man kallar "massinvandringen till Schweiz". Plakatet är JA-sidans huvudbudskap. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
5 av 5
NEJ-sidan hävdar att ett JA skulle betyda att Schweiz välstånd och ekonomi skadas. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio

Folkomröstning i Schweiz om invandring

2:15 min

På söndag folkomröstar Schweiz om att minska vad som kallas massinvandringen till landet. Omröstningen följs med stort intresse runt om i Europa eftersom JA-sidan i omröstningen bland annat kräver att landets avtal med EU om fri rörlighet ska förhandlas om.

Frågan om invandringens storlek i Schweiz engagerar.

– Vi har redan tillräckligt med folk i Schweiz, tillräckligt många utlänningar också, säger Marianne Voss, i den lilla byn Sigriswil söder om Bern. Hon kommer rösta ja i folkomröstningen på söndag.

Här i byn bor en av Schweziska folkpartiet SVP:s mest inflytelserika politiker och det är just högerpartiet SVP, som i många år haft en kraftig begränsning av invandringen till Schweiz som ett av sina främsta politiska mål. Inte sällan med främlingsfientlig retorik, som ligger bakom initiativet som nu lett till söndagens folkomröstning.

– Vi vill omförhandla kontraktat med EU om den fria rörligheten, säger Albert Rösti, medlem av partiledningen.

– Det handlar om framtiden för vårt lands välfärd säger han.

Sen avtalet med EU om fri rörlighet tecknades, första gången för drygt 10 år sen, har invandringen till Schweiz ökat från EU-länderna. Förra året uppgick nettoinvandringen totalt till 80 000 personer, alldeles för mycket anser SVP.

Diskussionen, i det just nu ekonomiskt framgångsrika Schweiz, liknar den i stora delar av resten av Europa. Oro för fattigdomsinvandring och social turism.

De övriga politiska partierna har tillsammans med det schweiziska näringslivet gjort gemensam front för att se till att det blir ett nej till folkomröstningen. Deras huvudargument är att ett ja skulle få förödande konsekvenser för Schweiz relationer till EU och därmed för landets ekonomi.

Men omröstningen ser ut att bli mycket jämn, trots den stora politiska uppslutningen mot SVP och för ett nej.

En del analytiker ser omröstningen som ett test för SVP:s styrka inför parlamentsvalet nästa år.  Men Christine Zandt i Sigriswil kommer att rösta nej, även om hon också tycker att det börjar bli väl många invandrare i landet.

– Jag har känslan av det blir allt trängre här, men det måste finnas andra lösningar än att bara säga upp avtalet med EU, säger Christine Zandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista