Demonstrant i Tuzla i Bosnien. Foto: Amel Emric /TT

Våldsamma demonstrationer i Bosnien

1:24 min

I staden Tuzla har demonstranter drabbat samman med polisen för tredje dagen på rad. Strax efter lunch gick demonstranterna in i och satte eld på en lokal regeringsbyggnad som totalförstördes.  

I Sarajevo ska 33 personer ha skadats i samband med protesterna. Enligt talespersoner på sjukhuset som tog emot de skadade är de flesta poliser.

Demonstrationerna handlar om hög arbetslöshet och obetalda löner.

– Tjuvar, tjuvar! skriker demonstranterna i Tuzla i en nyligen upplagd film på Youtube där man också ser hur tjock rök stiger mot himlen. De till en början fredliga demonstrationerna trappades i går kväll upp när demonstranterna  började slå sönder fönster till butiker och sätta eld på papperskorgar i Tuzla.

En stor polisstyrka sköt tårgas på demonstranterna som svarade med att kasta sten, ägg och lysraketer på polisen. I sammandrabbningen skadades mer än 130 personer varav 104 var poliser säger en polistalesman till Reuters.

Demonstrationer mot hög arbetslösheten och politisk tröghet har pågått till och från i Bosnien allt sedan Balkankriget på 90-talet. Arbetslösheten i Bosnien är 27,5 procent och är högst på hela Balkan.

Och Tuzla, en gång Bosniens industriella hjärta har lidit hårt av fabriksnedläggningar och misslyckade privatiseringar som lett till att många förlorat jobbet.

– Regeringen säljer våra gemensamma tillgångar för ingenting och lämnar folket utan pensioner, jobb eller sjukförsäkringar, säger arbetslösa 24-åriga Hana Obradovic till Reuters.

Premiärminister Nermin Niksic höll igår ett krismöte där han poängterade att regeringen inte tänker tillåta huliganer att skapa kaos. Men likväl har demonstrationerna spridit sig.

Även i Bosniens huvudstad Sarajevo har demonstranter protesterat till stöd för demonstranterna i Tuzla. Och även där har sammandrabbningar med polis uppstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista