Civila får lämna utsatt stadsdel i Syrien

1:38 min

En första grupp civila har nu förts ut ur Homs i Syrien, där Gamla stan har varit belägrad i närmare två år. Ett tiotal personer kördes med buss iväg från området.

Idag uppges också att FN i morgon ska få komma in i Homs med hjälpsändingar för första gången på två år.

För tillfället råder ett sällsynt lugn i Homs rapporterar vår utrikesreporter.

Det är ovanligt tyst i de belägrade delarna av Homs i dag. Inga stridsflygplan på himlen, inga helikoptrar. Inte heller, det för invånarna välbekanta, ljudet av granateld och smatter från automatvapen.

Både regeringsarmén och rebellerna låter sina vapen vila så att hårt prövade civila ska kunna lämna stadsdelen och för första gången på månader kunna känna doften av bröd igen.

Bussar från Syriska Röda korset och FN ska enligt planerna åka igenom Syriska arméns järnring runt det belägrade området.

I det som normalt är en av frontlinjerna ska bussarna plocka upp omkring 200 barn och kvinnor för att föra dem ut från belägringen, ut från nöden.

Än har de första bussarna med civila inte rullat ut från Gamla stan, skeptiker befarar att det blir som för snart två veckor sedan då regimen under de FN-ledda samtalen i Geneve lovade fri lejd för kvinnor och barn redan dagen efter, men då ingenting hände. Skillnaden den här gången är att regimen bjudit in internationell media att bevaka händelsen.

Evakueringen är försenad också i dag, men mycket tyder på att den ändå kommer att bli av.

Vad som däremot händer med männen, de över 15 och under 55, är ännu oklart.

Regimen säger att också civila män ska evakueras men att man först måste kontrollera vilka som är terrorister.

Belägrade aktivister som jag har pratat med fruktar för sina liv, säger att regimen aldrig tvekade att använda både granater och bomber urskiljningslöst när kvinnor och barn var i området, vad skulle då stoppa dem från att göra slut på de instängda männen?

Den planerade evakueringen är ändå en lättnad för de civila och regimens företrädare har till internationella medier sagt att man i morgon kan tillåta nödhjälp till Gamla stan. Något som skulle betyda mycket i ett område där oliver stått som basföda för de flesta, men där andra fått nöja sig med gräs för att desperat stilla sin hunger efter att matförråd sedan länge sinat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista