Redan vid en mer sannolik översvämning riskerar tusentals byggnader att påverkas och viktiga vägar som E18 och E45 att stå under vatten, skriver politikerna i debatt inlägget. Foto: Mikael Fritzon /TT

"Översvämning i Vänern kan kosta miljarder"

Försvarsministern: "Kommunernas ansvar"
2:04 min

Svämmar Vänern över hotar en katastrof. Det varnar 14 politiker från kommunerna runt Vänern i dag på DN Debatt. De vill att staten ska ta ett större ansvar för att förebygga och avvärja en större översvämning. Men Försvarsminister Karin Enström kommer inte ge extra pengar till kommunerna.

Försvarsminister Karin Enström erkänner att problemet är viktigt men det blir inga extra pengar till kommunerna runt Vänern.

– Det är en viktig problematik och som sagt vi måste anpassa samhället och samhällsplaneringen efter de klimatförändringar som vi ser kommer att komma och de extrema vädersituationer som kan inträffa.

Skadorna vid ett översvämningsscenario i Vänern kan bli allvarliga och kostsamma för hela landet. I ett värsta läge kan skadorna komma att kosta uppemot 10 miljarder kronor. Det menar 14 politiker från kommunerna runt Vänern som på DN:s debattsida i dag kräver att staten måste ta ett större ansvar för att säkra regionen.

Tillsammans med Centrum för Klimat och säkerhet vid Karlstads universitet
har kommunerna tagit fram en studie över översvämningsrisken. Redan vid en mer sannolik översvämning riskerar tusentals byggnader att påverkas och viktiga vägar som E18 och E45 att stå under vatten.

Marie Dahlin är första vice ordförande i kommunstyrelsen i Vänersborg.

– Vi tycker att nivån för Vänern är för hög nu och behöver sänka nivån för Vänern.

Men det handlar inte bara om översvämning av Vänern, utan också om konsekvenserna om man tappar ut vattnet ur sjön genom Göta Älv.

– Tappar vi ut så att vi är nöjda runt Vänern, då händer det saker runt Göta Älv. Konsekvenserna kan bli skredrisker vid Göta Älv. Att kommuner rasar ner i älven är det värsta scenariot, säger Marie Dahlin.

De 14 kommunerna vill nu att staten ska ta ansvar för en samordning av åtgärder och bidra med kunskap och pengar.

Varför kan kommunerna inte lösa det här själva, ni är ju många kommuner runt Vänern?

– Många kommuner, men vi pratar miljardbelopp. Så det är ett jättebekymmer som vi ser det. Vi vill ha en dialog om hur vi löser det i framtiden, vad gör vi för att det inte ska hända, säger Marie Dahlin.

Just nu pågår en statlig utredning som ska analysera läget i landet - vilka åtgärder som gjorts för att anpassa samhället till kommande klimatförändringar och extrema väderhändelser. Men något extra statsbidrag är inte aktuellt enligt försvarsminister Karin Enström.

– Det är ett kommunalt ansvar. Sedan är det vårt ansvar att kunna bidra med expertkunskap, forskning och att leda klimatanpassningsarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".