Sveriges Riksbank. Foto: Maja Suslin /TT

"Riksbanken tappar i trovärdighet"

"Minskar förtroendet"
1:11 min

Inflationen i Sverige är ju väldigt låg och det kan göra att Riksbankens inflationsmål på 2 procent tappar i trovärdighet. Det säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

– Är det så att man bli osäker på hur stor inflationen kommer att bli. Då vill man nog ta till med lite säkerhetsmarginal i lönekraven. det kan då riskera att vi får för höga löneökningar, säger Harry Flam.

I december var inflationen 0.1 procent i Sverige. Långt ifrån Riksbankens mål på 2 procent. 2012 var inflationen 0.9 procent. 2011 tre procent. Tittar man tillbaka till år 2004, så är det bara ytterligare två gånger som inflationen varit över 2 procent.

Flera gånger har den istället varit ganska långt under de två procenten, och 2009 var det deflation - fallande priser.

Det här menar Harry Flam kan minska förtroendet för Riksbankens inflationsmål på 2 procent, vilket då kan leda till att exempelvis fackföreningarna försöker ta till lite extra i löneförhandlingarna, vilket i längden kan innebära problem.

MEn Heidi Elmér, chefsekonom på Skandia, tror inte att någon större fara.

– Jag tycker inte att man i dagsläget kan se några allvarliga tecken på att förtroendet för inflationsmålet håller på att äventyras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".