Jarno Limnell menar att det inte är en fråga om, utan när, personer på plats i Sotji kan räkna med att få sina datorer eller mobiler hackade. Foto: Timo Jaakonaho /TT

Hackare kan slå till mot besökare i Sotji

1:42 min

Idrottare och besökare på OS i Sotji riskerar att få sina mobiler och datorer hackade av såväl rysk säkerhetstjänst som kriminella grupper. Det säger IT-säkerhetsexperten Jarno Limnell.

I bakgrunden av det omfattande säkerhetspådraget inför OS i Sotji pågår också ett stort digitalt säkerhetsarbete.

Såväl mobiltelefoni som internettrafik för alla besökare och idrottsmän ska kunna avlyssnas av den ryska säkerhetstjänsten FSB, säger den finländska experten på IT-säkerhet Jarno Limnell.

– De kan läsa alla meddelanden du skickar eller avlyssna vad du säger i Sotji.

Redan i höstas avslöjade två experter på ryska säkerhetstjänsten FSB tillsammans med experter i Toronto hur all mobil och internettrafik kommer att övervakas under vinterspelen i Sotji. Förutom den rena säkerhetsaspekten, att avvärja en eventuell terroristattack, så är det här ett mycket bra tillfälle för Ryssland att visa sin försvarskapacitet i cyberrymden, säger Jarno Limnell.

– Det finns också ett klart budskap till de andra länderna, eftersom det pågår en cyberkapplöpning, att vi i Ryssland har god försvarsförmåga i cyberrymden, och det här är en bra plats att visa det på.

Förutom myndigheternas övervakning riskerar åskådare och idrottare på plats att hackas av de cyberkriminella som vill komma åt bankinformation och personliga kontouppgifter.

Jarno Limnell menar att det inte är en fråga om, utan när, personer på plats i Sotji kan räkna med att få sina datorer eller mobiler hackade och att det därför är viktigt att man låter kontrollera sin mobil eller dator när man kommer hem till Sverige så den inte innehåller något spionprogram.

– Vi är ännu inte vana vid att hantera den här typen av frågor. Du behöver gå till din teleoperatör eller någon teknisk expert som kan hjälpa dig att kolla mobilen eller datorn när du kommit hem till Sverige.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista