I Sarajevo sattes en lokal regeringsbyggnad i brand under protesterna. Foto: Sulejman Omerbasic/TT.

Presidentpalatset i Sarajevo attackerat

Tårgas och gummikulor användes mot demonstranterna
1:18 min

I Bosnien Hercegovina fortsatte demonstrationerna mot arbetslöshet och politisk passivitet för tredje dagen i rad. Fler än 150 människor har skadats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter på olika håll i landet.

I huvudstaden Sarajevo och Tuzla i nordöstra Bosnien hamnade demonstranter och polisen i våldsamma sammandrabbningar efter att demonstranter attackerat flera myndighetsbyggnader.

Demonstranterna protesterar mot hur landets ekonomi sköts och den höga arbetslösheten. Över en halv miljon bosnier saknar arbete och arbetslösheten ligger på 44 procent.

I Sarajevo sattes en lokal regeringsbyggnad i brand av demonstranterna som bar ut möbler, papper och böcker och brände upp dem på gatan. Flera människor som jobbar i huset ska ha varit kvar i byggnaden och fick hjälpas ut av brandmän. Även presidentpalatset attackerades och demonstranter kastade smällare mot polisen som svarade med tårgas och gummikulor.

–Situationen var hemsk. Det rådde anarki, säger Belma Becirbasic som var ute på gatorna under dagen.

Enligt Al-Jazeera skickades antiterroriststyrkor ut på gatorna för att mota bort demonstranter. Vid 19:30 på kvällen hade situationen lugnat sig.

I Tuzla, där protesterna började i onsdags, deltog 13 000 personer i demonstrationerna i dag, uppger lokala medier. Även där har protesterna varit våldsamma med stenkastning och attacker mot myndighetsbyggnader. En lokal regeringsbyggnad sattes i brand och totalförstördes.

Under eftermiddagen meddelade den politiske ledaren i staden, Sead Causevic, att han avgår.

–Som jag har förstått det kommer protesterna att fortsätta i morgon, säger Belma Becirbasic.

Enligt myndigheter skadades 150 personer i dagens sammandrabbningar, en majoritet av dem poliser.

Protesterna har sedan onsdagen spridit sig till flera städer i Bosnien Hercegovina. Under fredagen demonstrerade människor även i bland annat Mostar och Zenica. Också där attackerade demonstranter lokala regeringsbyggnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".