Ukrainskt plan tvingades ner i Turkiet

Strax efter klockan 18, svensk tid, tvingades ett passagerarplan från Ukraina att landa i Istanbul i Turkiet. Detta efter att en misstänkt kapare försökt få planet att flyga till Sotji, där invigningen av OS var i full gång.

Det misstänkta kapningsförsöket inträffade samtidigt som OS-invigningen i Sotji. Planet hade 110 passagerare ombord och befann sig uppe i luften, när en av passagerarna krävde att planet skulle flyga till Sotji.

Enligt obekräftade uppgifter påstod kaparen att det fanns en bomb ombord på planet. AFP uppger att mannen ska ha hållt en detonator i handen och försökt ta sig fram till cockpit. Besättningen ska ha skickat ut en nödsignal om kapningsförsök.

Turkiskt stridsflyg eskorterade planet till en säkerhetszon flygplatsen, där specialstyrkor försökte övertala mannen att överlämna sig själv.

Specialstyrkan övermannade senare den misstänkte mannen, som enligt turkiska myndigheter ska vara hemmahörande i Ukraina. Ingen ombord ska ha skadats.

Ordföranden för pilotförbundet i Turkiet sade i ett uttalande att han fått bekräftat att alla ombord mår bra. "Jag vet vem piloten är. Han är erfaren och jag är säker på att allt är bra", sade han enligt AFP.

Planet lyfte från Kharkov i Ukraina och skulle ha landat på den internationella flygplatsen Sabiha Gökçen i Istanbul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista