I den här salen ägde förhandlingarna rum i det uppmärksammade fallet där sex stycken tonårspojkar misstänktes ha våldtagit en 15-årig flicka i grupp, i Tumba 2013. Samt en protest uppsatt i norska staden Grünerløkka. Foto: Foto: Björn Larsson Ask/Stian Lysberg Solum/TT

Oaktsamhet kan bli del av sexbrottslag

2:10 min

Regeringen vill utreda om någon ska kunna fällas för våldtäkt även om han eller hon inte förstått att offret inte ville. I Norge finns sedan år 2000 en sådan regel om oaktsamhet och det har lett till fler fällande domar, även om fallen inte varit så många.

Regler om oaktsamhet fäller norska våldtäktsmän

– Bestämmelsen har lett till att fler har dömts för våldtäkt, än vad det skulle ha blivit utan bestämmelsen, säger juristen Aina Ertzeid som var med och skrev den nya norska lagen om sexualbrott.

– Den används när det inte är fullt ut bevisat att gärningsmannen förstod att det sexuella umgänget inte var frivilligt, säger hon.

Regeln om grov oaktsamhet används alltså när det inte är helt bevisat att gärningsmannen förstod att offret kände sig tvingat till sex.  Ett exempel från 2004 rör en man som slog sin sambo, och efter ett tag ville ha sex som hon passivt gick med på - för att hon inte vågade annat.

– Man säger att han borde ha förstått att det fanns ett samband mellan det våld som användes någon timmen tidigare och det sexuella umgänget som kom senare, säger Aina Ertzeid.

Efter den omdiskuterade domen i Lunds tingsrätt då en man friades trots kvinnans nej då han trodde att det var ett rollspel, så har krav på samtycke vid sex rests igen.

Men Petter Asp, professor i straffrätt i Stockholm, menar att en regel om oaktsamhet, mer sannolikt skulle ha lett till fällande dom i det fallet då mannen friades för att han inte hade något uppsåt.

– I det fallet är det tydligt att en oaktsamhetsreglering hade haft betydligt större inverkan än en samtyckesreglering som inte hade haft någon betydelse alls, säger Petter Asp.

Vid våldsbrott och andra allvarliga brott straffas också den som inte hade något avsikt att begå brott för oaktsamhet eller vållande och det borde också gälla sexualbrott enligt Petter Asp.

– Det finns inte något annat skyddsintresse som vi värderar lika högt där oaktsamhet inte på något sätt är kriminaliserat. Det skulle träffa vissa fall där man inte kan sägas ha uppsåt, men där man agerat medveten om att man tar en risk.

Det var i förra veckan justitieminister Beatrice Ask sa ja till en ny sexualbrottsutredning. Hon  tror att en regel om oaktsamhet skulle flytta fokus från offret till gärningsmannen.

– Hur agerar den misstänkte förövaren? På vilket sätt försäkrar sig den som har sex med en person i en särskilt utsatt situation att det är okej? säger Beatrice Ask.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista